Categories
Featured ipad iphone

Apples marknadschef om Apples utvecklingsprocess

Apples marknadschef Phil Schiller gjorde i dagarna en stor intervju med sajten T3 där han bland annat pratade om hur det gick till att utveckla iPhone X och varför han tror iPad Pro kan komma att ersätta datorn.

När iPhone X släpptes tidigare i år introducerade den en helt ny design för Apples iPhone. Den har en OLED-skärm som stäcker sig från hörn till hörn över hela telefonen och fingeravtrycksläsaren Touch ID ersätts med ansiktsigenkänningstekniken Face ID. Enligt Phil Schiller var resan fram till den färdiga produkten kantad av motgångar, och vid ett skede trodde de att telefonen inte skulle få se dagens ljus över huvud taget. ”I början kändes det nästan omöjligt. Inte bara nästan. Det verkade omöjligt. Och att göra vad som känns omöjligt och göra det möjligt – och inte bara det, utan något som vi älskar att använda – det är en fantastisk bedrift.” Det största problemet var Face ID. När de insåg att de ville skapa en telefon med skärm över hela framsidan, skulle de också vara tvungna att ta bort hemknappen och därmed också Touch ID. Apple har skapat sina mobila enheter runt hemknappen i många år nu, och att gå vidare och lämna den åt sidan var inget lätt beslut, men något de var tvungna att göra för att utvecklas. Att Face ID skulle fungera, och vara helt pålitligt, var alltså ett krav för att iPhone X skulle kunna göras över huvud taget. Men Schiller såg något spännande i den processen, att lämna allt de känt till bakom sig och börja om på nytt, med något förhoppningsvis så mycket bättre. Och det är väl den andan, och det drivet, som gjort Apple till det företag det är idag. ”Hemknappen, i början, gjorde en sak. Kanske två. Den väckte din skärm, och sen lät den dig gå till hemskärmen från en öppen app. Och sen över åren har vi lagt till många fler användningsområden – multitasking, väcka Siri, Apple Pay med fingeravtryck. Så Face ID hade en mycket större uppgift i sin första version än vad hemknappen hade i sin första version.” Schiller fick också frågan om Face ID kommer interageras i andra Apple-produkter i framtiden, men i sann Apple-anda undvek han att svara på den frågan.

Han slog även ett slag för iPad Pro och hur många användare ersätter sin dator med den proffsiga iPaden. Han menar att många lämnar sin dator hemma och inser då att de kan göra samma saker på sin iPad. Men han betonar att Apple inte försöker visa sina kunder vägen när det kommer till frågan iPad eller Mac, eller båda: ”Och vad vi försöker göra är att inte berätta för kunden vilken väg som är den rätta. Det är nästan som om de gör en skillnad mellan de båda (iPad och Mac), fastän användningsområdena överlappar varandra, och man lätt kan ersätta den ena med den andra.”

Fastän det ibland kan verka som att Apple lägger mer krut på sina mobila enheter, som iPad och iPhone, betonar Schiller att Macen fortfarande är väldigt viktig för dem, och Apple kommer såklart inte ersätta sina datorer inom någon snar framtid. Senast igår lanserade de iMac Pro, sin kraftfullaste dator hittills.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *