Categories
applenyheter Featured iphone

Apples nya iPhone-modeller fortsätter att sälja sämre än väntat

iPhone XR kommer att fortsätta att sälja dåligt, detta enligt en ny rapport från den betrodde Apple-analytikern Ming-Chi Kuo. I Kuos senaste rapport sänker han den förväntade iPhone-försäljningen ytterligare med hela 20 procent under nästa års första kvartal.

I en tidigare rapport räknade Kuo med att Apple skulle sälja 47-52 miljoner iPhones under början av 2019, men nu har han alltså sänkt den siffran till 38-42 miljoner, mycket på grund av ett fortsatt svagt intresse för budget-modellen iPhone XR. Enligt en tidigare rapport hade Kuo förväntat sig en försäljning på 20-25 miljoner iPhone XR-enheter under de första månaderna av 2019, den siffran har han nu sänkt till 15-20 miljoner sålda iPhone XR.

Apple kommer att sälja 10 procent färre iPhones under 2019

Under första kvartalet 2018 sålde Apple 52,2 miljoner iPhones. Om Kuos nya siffror stämmer och Apple säljer närmare 38 miljoner enheter under början av 2019 kommer det vara en rejäl sänkning jämfört med föregående år.

Enligt Kuos siffror kommer Apple sälja mellan 205 – 210 miljoner iPhones under hela 2018. Baserat på den siffran och Kuos siffror för första kvartalet 2019 kommer Apples totala försäljning 2019 att minska med nästan 10 procent till 188-194 miljoner sålda iPhones.

Apples iPhone-priser har stigit

Det bör dock tilläggas att Apples iPhone-priser har stigit avsevärt under 2018, och kan komma att stiga ännu mer under 2019, vilket gör att Apple troligtvis kommer att se ökade iPhone-intäkter under nästa år fastän antalet sålda enheter har sjunkit.

Apples tidigare budget-modell iPhone SE säljs inte av Apple längre. Den billigaste modell som hittas i Apple Store är iPhone 7 som kostar från 5 795 kronor. Apples idag dyraste modell är iPhone XS Max som med det största minnet på 512 GB kostar 18 395 kronor.

Apple publicerar inte antal sålda enheter i kommande kvartalsrapporter

Tidigare i år blev det känt att Apple inte kommer att publicera hur många enheter de har sålt i sina kvartalsrapporter, de kommer istället bara att redovisa intäkter. Analytiker kommer därför vara tvungna att uppskatta hur många enheter som blivit sålda av respektive modell utifrån Apples redovisade intäkter.

Om Apples nyaste modeller säljer riktigt dåligt under slutet av 2018 och början på 2019 kommer inte Apples nya högre priser att kunna dölja det fallet, utan det kommer att synas i de siffror Apple presenterar.

Apple sänker priset på iPhone XR – i Japan

Utifrån Apples agerande sen de senaste iPhone-modellerna lanserades kan man ana att de hoppats på bättre försäljningssiffror. Bara en månad efter att iPhone XR först lanserades sänktes priset på den nya modellen i Japan. I Japan har iPhone XR sålt ännu sämre än i resten av världen, mycket på grund av att förra årets iPhone 8 fortfarande är väldigt populär. Om man köper ett visst abonnemang av en japansk leverantör kan man få en rabatt på upp emot 1000 kronor på iPhone XR.

Apples siffror publiceras i maj

Apples egna siffror för försäljningen under början av 2019 kommer att presenteras i maj, så mycket kan såklart hända innan dess.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *