Categories
applenyheter Featured iphone

Apples uppgörelse med Qualcomm blev dödsstöten för Intel

Vi nås av fler och fler detaljer kring Apples plötsliga uppgörelse med underleverantören Qualcomm och Intels lika plötsliga beslut att lägga ner sin tillverkning av 5G-modem till mobiltelefoner. Intels VD Bob Swan har nu berättat att den huvudsakliga anledningen till företagets beslut att sluta med all utveckling av 5G-modem var Apple och Qualcomms uppgörelse. 

Intel valde att lägga ner sin 5G-satsning – på grund av Apples uppgörelse med Qualcomm

Bara en dag in i rättegången mellan Apple och Qualcomm angående priser på  Qualcomms patentlicenser meddelande de två företagen att de nått en uppgörelse och att alla stämningsansökningar företagen emellan  runt om i världen läggs ner. Dispyten mellan Apple och Qualcomm har pågått under flera år och blivit allt mer infekterad under årens gång. 

På grund av dispyterna med Qualcomm har Apple sen 2017 bara används sig av Intels 4G-modem i sina iPhone-modeller, och många trodde att Intel skulle utveckla de 5G-chipp som Apple skulle använda i kommande iPhone-modeller. Intels plötsliga nedläggning av all 5G-verksamhet kom alltså som en chock för många.

Såhär berättar Intels VD, Bob Swan, om beslutet: ”Efter Apple och Qualcomms tillkännagivande utvärderade vi vilka möjligheter vi skulle ha att tjäna pengar medan vi tillhandahöll den här teknologin till smartphones. Vid den tidpunkten kom vi fram till att vi inte såg någon sådan väg.”

Intel har haft problem med 5G – Apple var tvungna att komma överens med Qualcomm

Under året har det rapporterats om Intels utveckling av 5G-modem och att de stött på en del problem på vägen. 

För att inte hamn för långt efter sina konkurrenter har Apple haft som målsättning att lansera iPhone-modeller med 5G-modem 2020, men det var varit tveksamt om Intel skulle kunna leverera i tid. Appels uppgörelse med Qualcomm kan alltså ha varit deras enda utväg för att kunna lansera sina iPhone-modeller i tid. 

iPhone med 5G 2020

Trots att Intel inte längre kommer att utveckla 5G-chipp så kommer de slutföra de avtal de ingått angående 4G-chipp. Apples kommande lansering av iPhone-modeller ligger för nära i tiden för att företaget ska kunna byta till Qualcomm-modem, så det är troligt att vi kommer att se Intel-modem i årets iPhone-modeller som kommer att lanseras i september.

2020 kommer Apple antagligen att lansera sina första iPhone-modeller med 5G-modem, och dessa kommer troligtvis att vara utvecklade av Qualcomm.

Intel vill sälja sin 5G-verksamhet – till Apple

Enligt uppgifter som The Wall Street Journal kommit över ska Intel vara intresserade av att sälja delar av sin modem-verksamhet till ett annat företag – och högt upp på den listan ligger såklart Apple. 

Enligt The Wall Street Journal ska Apple och Intel redan förra sommaren diskuterat Apples möjligheter att köpa delar av Intels modem-tillverkning, men dessa diskussioner ska ha upphört precis innan Apple och Qualcomm nått sin uppgörelse. 

Intels modem-verksamhet ska ha varit långt ifrån lönsam och kostat företaget runt 1 miljard dollar om året att hålla flytande. 

Apple sägs vara mycket intresserade av att börja utveckla sina egna modem till mobiltelefoner. Om de köper delar av Intels verksamhet skulle de kunna sätta igång med sin egen utveckling med lite försprång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *