Categories
applenyheter Featured

Apples vinstvarning – sämre iPhone-försäljning än väntat

Sent igår kväll, svensk tid, publicerade Apple ett brev från företagets VD Tim Cook till företagets investerare. Brevet är en så kallad vinstvarning där Apple meddelar att de sänker sin intäktsguide för kvartalet som tog slut den 29 december 2018. De lägre intäkterna pekar Apple ut till stor del beror på dålig försäljning i Kina, Hong Kong, Macau och Taiwan och sämre iPhone-försäljning än väntat.

Cook varnar för sämre försäljningssiffror än väntat 

I november förra året trodde Apple på intäkter på 89-93 miljarder dollar och en vinstmarginal på omkring 38,5 procent under det aktuella kvartalet. I det nyligen publicerade brevet skriver Cook att de nu väntar sig intäkter på 84 miljarder dollar och en vinstmarginal på 38 procent. Om de här siffrorna stämmer kommer Apples intäkter ha sjunkit i år om man jämför med samma period förra året. Då hade Apple intäkter på 88,3 miljarder dollar. 

Dålig timing för iPhone XS och iPhone XS Max

Cook gav en rad förklaringar till varför intäkterna blivit lägre än väntat. Den första han nämner är timingen för lanseringen av iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR jämfört med lanseringen av iPhone X 2017. iPhone X presenterades i September 2017 men började inte säljas förrän i november och december, vilket gjort att de flesta intäkterna från iPhone X-försäljningen hamnade i december-kvartelet. iPhone XS-modellerna presenterades precis som iPhone X i september men började säljas redan i oktober vilket gjort att de intäkterna hamnat i ett tidigare kvartal. 

Cook nämner också att de lanserade väldigt många nya produkter under kvartalet eller precis innan vilket lett till att de haft ett begränsat lager av varor vilket saktat ner försäljningen av vissa varor. Han nämner särskilt Apple Watch Series 4, iPad Pro, AirPods och MacBook Air. 

Dålig försäljning i Kina

Dålig försäljning i Kina, Hong Kong, Macau och Taiwan tar Cook särskilt upp som en stor anledning till de dåliga resultaten under kvartalet. Cook nämner att Kinas ekonomi har saknat ner under andra halvan av 2018, mycket på grund av konflikterna kring handelsavtal mellan Kina och USA. Effekterna av detta har särskilt synts på smartphone-marknaden vilket såklart påverkat Apples försäljning, men även iPad och Mac har sålt sämre än väntat i regionen. 

Billigare batteribyten har påverkat iPhone-försäljningen

Den andra stora boven i dramat nämner Cook är Apples försäljning av iPhone överlag – som har varit sämre än väntat. Intäkterna från iPhone-försäljningar har såklart varit sämre i Kina och de närliggande regionerna, men det har även synts en minskning på andra marknader. 

Cook nämner särskilt att många kunder inte har valt att uppdatera sina äldre iPhone-modeller i år på grund av att de erbjudit billigare utbyte av batterier i vissa iPhone-modeller. Den billigare prislappen på batteribyten kom som ett svar från Apple efter att det kommit ut att företaget aktivt gör iPhone-modeller långsammare i takt med att batteriet åldras för att förhindra att enheten stänger av sig oväntat. Apple fick mycket kritik och valde alltså att under en begränsa period erbjuda billigare batteribyten som plåster på såren. 

Modellerna som har kunnat dra nytta av den billigare prislappen var iPhone 6 och nyare och det billigare priset gällde fram till slutet på 2018. Ett nytt batteri kostade då endast 295 kronor. Många kunder verkar alltså ha dragit nytta av prissänkningen och valt att byta batteriet i sin iPhone istället för att uppgradera till iPhone XS, iPhone XS Max eller iPhone XR.

Apples fullständiga kvartalsrapport för perioden kommer att presenteras den 29 januari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *