Categories
applenyheter Featured

AppleSverige besöker CES 2019

Just nu är CES (Consumers Electronics Show), en av världens största tech-event, i full gång i Las Vegas i USA och självklart är AppleSverige på plats för att kolla in årets stora trender. CES pågår mellan den 8-11 januari i år och under mässan visar många av världens största teknikföretag upp nya produkter och spännande tekniska lösningar.

”What happens on the iPhone, stays on the iPhone.”

Fastän många av världens största teknik-företag är på plats, som Intel, Sony, Amazon, Samsung, LG och Google, så är det en av jättarna som alltid saknas, och så även i år: Apple. Apple brukar nöja sig med att fokusera på sina egna event, och därmed slippa distraktioner från sina konkurrenter, och helt ignorera CES. I år är dock lite av ett undantag. Apple är inte på plats på själva mässan, men på sidan av ett hotell, som ligger precis bredvid Las Vegas Convention Center där mässan hålls, har Apple satt upp en stor billboard med texten: ”What happens on you iPhone, stays on your iPhone.” och en länk till apple.com/privacy. Texten är en vinkning till Las Vegas kända slogan ”What happens in Vegas, stays in Vegas.”

Apples billboard är såklart mycket mer än en vinkning till Las Vegas, det är i allra högsta grad också en vinkning till Apples konkurrenter Amazon, Samsung och Google som alla närvarar på mässan för att visa upp sina senaste smartphones, smarta högtalare och andra produkter. Apple vill helt enkelt påminna tech-industrin om deras stora fokus på integritet, något som de tycker att företag som Amazon och Google inte tar på lika stort allvar. 

TV-apparater från Sony, LG, Vizio och Samsung får stöd för AirPlay 2

Apple närvarar även på andra sätt under mässan. Stora TV-tillverkare som Sony, LG, Vizio och Samsung har alla nya TV-apparater som kommer att lanseras under 2019 som har stöd för AirPlay 2, Apples sätt att streama bild, video och ljud från mobila enheter eller Macar till en TV eller Apple TV, och Apples HomeKit.

Med HomeKit och Siri kommer användare av kompatibla TV-apparater att kunna styra sin TV med rösten. TV:n kommer att synas i Home-appen vilket gör att Siri även kan sätta på TV:n. 

Det är relativt ovanligt för Apple att de låter andra företag använda deras mjukvara. Ett annat undantag är Apple Music som idag fungerar på Amazons smarta högtalare Amazon Echo och inte bara Apples egna HomePod. 

Fokus på robotar och självkörande bilar

Förutom Apples närvaro utan att faktiskt närvara så har vi sett en hel del spännande teknik och trender under mässan. Återkommande är robotar av olika slag, självkörande bilar och undervattens drönare, alltså små ubåtar med kameror som kan hålla koll på vad som händer under vatten. 

Ett spännande företag vi har sett som förkroppsligar många av årets trender är Robomart, en liten affär som får plats i en självkörande bil. Om du vill handla från Robomart kallar du på den närmaste Robomarten via företagets app, du öppnar dörrarna på bilen med hjälp av appen, tar vad du vill handla, sen känner bilen själv av vad du plockat på dig och tar betalat från ditt registrerade bankkort. Det har aldrig varit modernare att handla! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *