Categories
applenyheter Featured

Satsar Apple på vikbart? Samsung presenterar Galaxy Fold och Huawei presenterar Mate X

Apples största konkurrenter Samsung och Huawei lanserar vikbara telefoner, kommer Apple följa i deras fotspår? Det finns idag tre kända patent registrerade av Apple för vikbara enheter, men om de någonsin kommer att bli verklighet vet vi inte ännu. 

Vikbara smartphones

Är vikbara smartphones bara en fluga? Vi har tittat närmare på de nya modellerna från Samsung och Huawei. 

Samsung Galaxy Fold

Samsung presenterade sin första vikbara telefon, Samsung Galaxy Fold, under sitt Unpacked-event i San Francisco under förra veckan. Samsung beskriver enheten som en blandning mellan en kraftfull smartphone och en nytänkande tablet.    

Vikt har Galaxy Fold en skärm på 4,6 tum, lagom stor för att hålla i handen, och uppvikt en skärm på 7,3 tum, vilket blir en lagom storlek för en mindre tablet. Enheten viks med hjälp av gömda gångjärn som ska skapa en sömlös upplevelse. 

Galaxy Fold kommer att börja säljas den 26 april och kommer i två olika versioner, en med LTE och en med 5G. Prislappen börjar på 1 980 dollar, vilket blir cirka 18 500 svenska kronor. Om man köper en Galaxy Fold får man Samsungs nya AirPods-konkurrenter, Galaxy Buds. 

Huawei Mate X

Under helgen presenterade Huawei sin vikbara smartphone, Mate X, under Mobile World Congress. Mate X är aningen större än Samsungs Galaxy Fold och har en OLED-skärm på 6,6 tum vikt och en skärm på 8 tum uppvikt. 

Till skillnad från Galaxy Fold så viks Mate X med skärmen på utsidan vilket gör att man kan ha en skärm både på fram och baksidan när enheten är vikt. 

Mate X kommer med ett 5G-modem och kommer att säljas för omkring 2 600 dollar, vilket blir 24 300 svenska kronor. Huawei presenterade inte ett exakt datum för när Mate X kommer att börja säljas, men den kommer att komma antingen i juni eller juli. 

Samsung och Huawei är inte ensamma med vikbara smartphones

Under CES 2019 presenterade det kinesiska företaget Royole sin vikbara smartphone FlexPai, så Samsung och Huawei är absolut inte ensamma med denna satsning. FlexPai har en OLED-skärm på 7,8 tum när den är uppvikt och 5 tum när den är vikt. 

Apple patenterar design för vikbara enheter

Hur Apple tänker kring vikbara enheter är ännu relativt okänt. Apple har under det senaste året ansökt om patent för minst tre olika designer för vikbara enheter. 

En av de designerna visar en enhet som viks på kortsidan på mitten, vilket skiljer Apples design från både Samsungs och Huaweis som viks på mitten på längden. 

Att Apple ansöker om patent betyder dock inte att de planerar att lansera en vikbar enhet inom en snart framtid, eller alls. Förutom dessa patent så finns det inga rykten om att Apple satsar på vikbart. Apple undersöker dock troligtvis möjligheterna, vilket patenten är ett bevis på. 

Huruvida vikbara enheter kommer att bli den faktiska framtiden för smartphones och tablets är ännu oklart. Det är möjligt att det bara är en fluga som dör ut om intresset från allmänheten inte är tillräckligt starkt.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *