Categories
iphone

Förläng din iPhones liv – med batterihälsa

En av de främsta anledningarna till att man vill byta ut sin iPhone brukar vara att batteriet inte längre håller som det gjorde när telefonen var ny. Med några enkla knep kan man förlänga sitt iPhone-batteris livslängd – och därmed även sin iPhones livslängd. 

Guide: så förbättrar du batterihälsan

Att ha en iPhone som ständigt laddas ur är inte kul. Det är heller inte kul att behöva köpa en ny iPhone fastän den man har i stort sett fungerar utmärkt – förutom batteriet. Som tur är finns det mycket man kan göra för att förbättra batterihälsan på sitt iPhone-batteri. Det tackar både plånboken och miljön för.

Optimerad batteriladdning

I iPhones sitter ett så kallat litiumjon-batteri. Detta batteri, precis som alla batterier, åldras med tiden och med användning. Efter ett par års användning kan batteriet inte ladda upp sig med samma kapacitet som det kunde i början. Detta åldrande kan man dock förskjuta – och därmed förlänga batteriets livslängd.

Att ladda upp batteriet till 100 procent och sen låta det ligga kvar i laddaren åldrar batteriet snabbare. Optimalt för ett litiumjon-batteri är att man laddar upp det till 80 procent, sen drar ut sladden. De flesta laddar sina iPhones under natten, vilket gör det väldigt svårt att vakta batteriet och sen dra ut laddaren vid 80 procent. 

Apple har lanserat sin egen lösning på detta problem – Optimerad batteriladdning. Funktionen hittas under Inställningar > Batteri > Batterihälsa. Med Optimerad batteriladdning aktiverad lär sig din iPhone dina laddningsvanor, och anpassar sin laddning därefter. Om du laddar din iPhone under natten, säg mellan 23 på kvällen och 07 på morgonen, anpassas laddningen efter dessa tider. För att telefonen inte ska ligga med full laddning i laddaren under större delen av natten laddas den till 80 procent, sen avvaktar den med att ladda de sista 20 procenten till du brukar ta ut den ur laddaren. På så sätt har du alltid en fulladdad telefon på morgonen, men batteriet förskonas onödig påfrestning. 

Kör inte batteriet i botten

Litiumjon-batterier mår inte bra av att ständigt laddas till 100 procent, men de mår heller inte bra av att köras i botten varje dag. Därför är det bra att försöka ladda sin telefon innan den går ner på den där sista procenten. I regel mår iPhones batterier bäst av att ständigt ligga på en medelladdning, alltså runt 50 till 80 procent. Det kan vara svårt att leva så i praktiken. Därför kan man försöka komma ihåg att sätta sin iPhone på laddning när man får varningen om låg batterinivå, vid 20 procent. 

Tänk på temperaturen – ladda inte när det är för varmt eller för kallt

Precis som batteriet mår bäst av en lagom procentnivå när det kommer till laddning, så mår det även bäst i en lagom-temperatur. Både att ladda när det är för varmt och för kallt kan påverka batterihälsan negativt. 

Att ladda sin telefon i ett stekhett fönster under en sommardag är inte den bästa idén om man vill att batteriet ska leva länge. Litiumjon-batteriet trivs bäst av att laddas i en temperatur på runt 20 till 25 grader. Är det väldigt varmt kan man lägga telefonen i skuggan eller i en byrålåda medan den laddas – det kommer den må bättre av.

Även kyla påverkar batterihälsan. Att ladda sin iPhone på en plats med en temperatur på under 10 grader kan påskynda åldrandet. Det är kanske inte så ofta man laddar sin telefon utomhus, men om man har varit på en promenad under vintern och telefonen har blivit nedkyld är det rekommenderat att vänta med att ladda telefonen tills den kommit upp i rumstemperatur igen. 

Förläng livet för ditt iPhone-batteri

Lagom är alltid bäst när det kommer till iPhone-batterier. Batterierna gillar att laddas lagom mycket i ett rum med lagom temperatur.

  • Slå på Optimerad laddning
  • Ladda inte över 80 procent
  • Kör inte batteriet i botten
  • Ladda i en temperatur på 20 till 25 grader
  • Slå på strömsparläge – så ofta du kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *