Categories
Featured imac

Dags att köpa iMac Pro

Idag, 14 december, kommer du äntligen kunna beställa Apples nya iMac Pro i Svenska Apple Store. iMac Pro är den kraftfullaste, och dyraste, iMac Apple någonsin har släppt. Den är fullproppad med teknik och kommer som väntat kosta därefter. Priset för grundmodellen börjar på 56 995 kronor.

iMac Pro presenterades för första gången på Worldwide Developers Conference i juni tidigare i år. Den har samma design som en vanlig iMac på 27 tum, allting är alltså inbyggt i skärmen, men insidan skiljer sig en del. iMac Pro säljs med en Xeon-processor med 8, 10, 14 eller 18 kärnor med Turbo Boost upp till 4,5 GHz. Modellerna som släpps idag kan man köpa med antingen 8 eller 10 kärnor. Varianterna med 14 eller 18 kärnor kommer släppas till försäljning under 2018. Grafikkortet, som är en helt ny modell, Radeon Pro Vega, sägs vara tre gånger snabbare än det grafikkort som sitter i en vanlig iMac. iMac Pro har en 27 tums 5K-skärm i Retina med stöd för 1 miljard färger. Den kommer med en kamera på 1080p, stereohögtalare, fyra mikrofoner, 802.11ac WiFi och Bluetooth 4.2. Datorn har fyra Thunderbolt 3 uttag, vilket gör att den kan köra två stycken 5K-skärmar eller fyra stycken 4K-skärmar samtidigt. Den har utrymme till upp till 4 TB lagring och RAM på 128 GB ECC. Det som gör det möjligt att packa denna dator med så mycket teknik och kraft är ett nytt kylsystem som levererar upp till 80 % mer kylning än det system som finns i en vanlig iMac. Det nya kylsystemet har ett bredare ventilationsgaller på baksidan av datorn.

Om man ska beställa en ny iMac Pro idag gäller det nog att spendera från början, eftersom datorn inte går att uppgradera i efterhand på samma sätt som man kunnat göra med en vanlig iMac på 27 tum. Den lucka som finns på 27-tummaren som gör det enkelt att uppgradera RAM-minnet finns inte på iMac Pro. Och man kan därför varken byta ut RAM, processor eller hårddisk. Detta är helt klart ett minus med denna modell och om man vill ha en dator som ska hålla så länge som möjligt behöver man nu investera allt från början. Om man är sugen på en ny uppgraderingsbar Mac får man istället vänta till 2019, då Apples nya Mac Pro är planerad att lanseras då.

iMac har tidigare bara kunnat köpas i silvergrå, iMac Pro blir Apples första dator som kommer i den mörkare färgen rymdgrå. Det blir också premiär för Apples första svarta lightning-kabel, då den ska matcha den rymdgrå Magic Mouse, Magic Trackpad och Magic Keyboard som kommer med datorn. Dessa rymdgrå assessorer är exklusiva för iMac Pro och kommer inte gå att köpa utan datorn.

iMac Pro är alltså en riktig proffsdator som är kapabel att göra nästintill allting, och riktigt snabbt dessutom. En riktig drömdator för användare som håller på med videoredigering eller liknande tunga processer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *