Categories
Featured iphone

Dålig iPhone X-försäljning skapar problem för Samsung

Nikkei Asian Review kommer med en ny rapport om Apples iPhone X. Enligt Nikkei har Apple halverat sin produktion av iPhone X på grund av sämre efterfrågan än förväntat. Apple förväntade sig till en början att 40 miljoner enheter skulle säljas under de tre första månaderna av 2018, men så verkar alltså inte bli fallet och den prognosen ska ha halverats till 20 miljoner.

Det här visar sig inte bara vara tråkiga nyheter för Apple, utan även för deras största konkurrent Samsung. Det är Samsung som har tillverkat och sålt de OLED-skärmar Apple använder i iPhone X, och denna minskade försäljning har resulterat i att Samsung nu sitter på en massa osålda skärmar ingen verkar vilja ha. Samsung hade som förhoppning att marknaden för OLED-skärmar till mobila enheter skulle öka drastiskt efter att Apple lanserat iPhone X, men särskilt många andra tillverkare verkar inte ha velat hoppa på tåget riktigt än. Många av de nya modellerna av smarta telefoner som tillverkas idag tillverkas med den vanliga LCD-skärmen istället, i många fall på grund av den höga kostnaden för OLED-skärmar. Samsung tar i dagsläget 100 dollar för en OLED-skärm med touch-sensorer. Ytterligare en faktor som försvårar för Samsung är att flera kinesiska tillverkare har börjat sälja OLED-skärmar till ett lägre pris, vilket gjort konkurrensen för Samsung tuffare.

Den höga kostnaden för OLED-skärmar kan också vara en av anledningarna till att iPhone X inte sålt som först förväntat. Ingångsmodellen av iPhone X kostar 11 495 kronor, vilket kan jämföras med iPhone 8 med LCD-skärm som ligger på 7 995 kronor. En LCD-skärm kostar ungefär hälften så mycket som en OLED-skärm att köpa från en tillverkare. OLED-skärmen har dock många tillgångar: den återger färger på ett helt annat sätt än en LCD-skärm och jobbar med en helt annan upplösning.

Det har även gått rykten om att Apple vill minimera sina affärer med Samsung så mycket som möjligt, och därför letar efter andra tillverkade av sina OLED-skärmar. LG är ett namn som kommit upp flera gånger och det finns spekulationer om att de kommer att tillverka de OLED-skärmar som behövs till de iPhone-modeller Apple planerar att lansera senare i år.

Det här är inte första gången Nikkei påstår att iPhone X säljer dåligt. I början på året sa de, tillsammans med andra analytiker, att Apple minskat sin produktion av iPhone X på grund av dålig försäljning under julhelgen. Apple fortsätter dock att hävda att iPhone X presterar över förväntan. Bara för några dagar sedan hävdade Apple att iPhone X är den bäst säljande iPhone-modellen någonsin med en kundnöjdhet på hela 99 %.

I en ny rapport från Strategy Analytics kom det fram att Apple står för 51 % av omsättningen för smarta telefoner i världen under det fjärde kvartalet 2017. Samsung står för 15,7 % och Huawei för 7 %, vilket betyder att Apple säljer för mer än deras två huvudkonkurrenter tillsammans. Så det går ju inte dåligt för Apple trots Nikkeis rapporter. Priserna på en iPhone ligger dock något högre än konkurrenterna. Genomsnittspriset för en iPhone ligger på 796 dollar, vilket är något mer än Samsung och Huwei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *