Categories
Featured iphone

Därför får selfies tagna med iPhone XS ett ”snyggfilter”

Under de senaste dagarna har frontkameran på iPhone XS och iPhone XS Max fått kritik eftersom flera användare upplevt att selfies tagna med den jämnar ut huden på ett sätt som inte skett med Apples tidigare modeller. Sebastiaan de With, som har utvecklat den populära foto-appen Halide, har tagit en närmare titt på Apples nya kamera för att se vad det är som gör att det ser ut som att bilderna har fått ett ”snyggfilter”.

Inget ”snyggfilter”

Effekten som uppstått på bilderna tagna med frontkameran på XS-modellerna har dock inget ”snyggfilter”, säger de With. Effekten som slätar ut huden, och andra saker, beror på Apples brusreducering, som de har förstärkt för att bilder tagna i sämre ljus ska få bättre kvalitet. Brusreduceringen ger en minskad mikrokontrast, vilket gör att delar av bilden ser ut att ha sämre skärpa vilket leder till att huden ser utjämnad ut.

Så funkar Smart HDR

Att det här syns i bilder tagna av iPhone XS och XS Max och inte iPhone X beror på att Apple, i de nya modellerna, har gjort om hur kameran arbetar. XS-modellernas kameror arbetar med kortare slutartid och högre ISO.

Detta beror på att Apple har en funktion som de kallar Smart HDR. Med Smart HDR tar kameran en serie bilder i olika exponeringar och slår sedan ihop dem till en bild. Då kan du till exempel ta bilder som annars skulle bli överexponerade, men med Smart HDR kan du få en bild där detaljerna ändå syns eftersom kameran tagit flera bilder med olika exponering för att plocka fram alla detaljer i bilden. Smart HDR funkar på samma sätt om man tar bilder när det är mörkt. För att den här funktionen ska fungera, och kameran ska hinna plocka upp så många exponeringar av objektet som möjligt, behöver kameran ha kort slutartid och hög ISO. Hög ISO betyder att bilderna blir brusigare, vilket är anledningen till att Apple har börjar använda mer brusreducering.

Inte bara ansiktet som blir utslätat

Smart HDR finns både på frontkameran och kameran på iPhones rygg, men eftersom frontkameran har sämre kvalitét än kameran på baksidan syns den här blurrade effekten tydligare på bilder tagna med frontkameran vilket, såklart, brukar vara selfies. Det är alltså inte bara huden i ansiktet som blir utslätad, utan allting i bilden där kameran har försökt reducera brus blir utslätat.

Kan lösas av Apple genom uppdaterad mjukvara

de With skriver att problemet kan åtgärdas, om Apple vill, genom att uppdatera mjukvaran. Om man redan nu vill undvika Apples ”snyggfilter” kan man stänga av Smart HDR-funktionen eller fota i råformat med hjälp av till exempel appen Halide. Om man fotar i råformat behövs dock en del pillande med inställningar för att bilderna ska bli bra.

Trots detta tycker de With att kameran i XS-modellerna är betydligt bättre än kameran i iPhone X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *