Categories
applenyheter Featured

Den ojämna historien om Siri

Sätter Apples röststyrda assistent Siri käppar i hjulet för Apples utveckling? The Information har publicerat en djupgående granskning av Siri och dess utveckling. I artikeln har de pratat med en rad före detta Apple-anställda som på något sätt jobbat med Siri under årens lopp. Det många av dessa understryker är att Siri lanserades innan hon riktigt var färdig vilket har skapat, och fortsätter att skapa, problem för Apple.

”Siri var en katastrof precis efter lanseringen. Det var långsamt, om det fungerade överhuvudtaget. Mjukvaran var fylld av svåra buggar.” Säger Richard Williamson som under en period var chef över Siri-teamet.

Siri lanserades med iPhone 4S i oktober 2011, något som många som arbetade med röstassistenten tyckte var alldeles för tidigt. Ett problem som många pekar ut är att cheferna inte var tillräckligt involverade i Siri. Till en början var Scott Forstall chef över teamet samtidigt som han jobbade med utvecklingen av Apples operativsystem iOS. När han inte kunde ge sin fulla uppmärksamhet till projektet fick Williamson, som samtidigt jobbade med Apple Maps, bli chef istället. Williamson tog beslutet att Siri bara skulle förbättras en gång om året, vilket många pekar ut som en av de största missarna för Siri. Både Williamson och hans företrädare Forstall sparkades från Apple 2012 efter den katastrofala lanseringen av Apple Maps i iOS 6.

Tidigare i år lanserade Apple HomePod, en smart högtalare som man kan kommunicera med via den röststyrda assistenten Siri. Sen HomePod lanserades har den prisats för sin fantastiska ljudbild. De negativa recensioner HomePod har fått har till största del handlat om Siri; hon kan inte mäta sig med konkurrenterna Alexa i Amazon Echo eller Google Assistant i Google Home. Enligt ett par anställda The Information har pratat med beror detta på att de som arbetade med Siri inte fick veta att hon skulle finnas i HomePod förrän 2015, efter att Amazon lanserat Echo i slutet på 2014. Apples första plan ska ha varit att lansera en högtalare utan Siri, men att den planen ändrades snabbt när Echo kom ut på marknaden.

Några före detta anställda säger att Siris största brist är att det inte finns ett ekosystem för utveckling av tredjepart. 2016 lanserade Apple SiriKit, efter att de skjutit på projektet under många år. ”Men SiriKit har ännu inte levt upp till sin potential. Än så länge finns det bara 10 aktiviteter – Apple kallar dem ”intent domains” – som till exempel betalning, boka taxi, skapa att-göra-listor och titta på foton. Många av de ingenjörer som jobbade med SiriKit har idag lämnat Apple eller valt att gå vidare till andra projekt.” säger en tidigare anställd.

Apples stora problem, enligt många av de The Information pratat med, tycks vara att de i grund och botten är ett företag som helst fokuserar på produkt-design över allt annat.

Apple har svarat på artikeln och menar att Siri är ”världens mest populära röststyrda assistent” och att hon har förbättrats avsevärt sen lanseringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *