Categories
apple tv Featured

Det vi vet om Apples kommande streamingtjänst

Det har under det senaste året gått en hel del rykten om att Apple är på väg att släppa en egen streamingtjänst för film och TV. På den svenska marknaden är idag Netflix den stora jätten med HBO Nordic på en hedrande andra plats. När man tänker på en sån här streamingtjänst tänker man ju sig att man betalar en avgift i månaden och sedan kan man titta på hur mycket serier och filmer som man vill. Apple hyr ju redan ut film och avsnitt av tv-serier via iTunes och har producerat två tv-serier som kan ses via Apple Music, Carpool Karaoke och Planet of the Apps, men det finns ett tydligt hål i deras utbud för en renodlad streamingtjänst. Är det på väg att fyllas? Alla rykten pekar på ja.

Apple har redan köpt rättigheterna till en rad nya tv-serier och sägs vilja spendera en miljard dollar på egenproducerat material bara under det här året. Några av de tv-serier som har blivit beställda av Apple är: Swagger, en tv-serie som är baserad på NBA-stjärnan Kevin Durants uppväxt och karriär; Little America, en antologi-serie med både drama och komedi som handlar om hur det är att leva som invandrare i USA idag; Amazing Stories, en reboot av Steven Spielbergs tv-serie från 80-talet med samma namn; och en ännu onamnad tv-serie med Jennifer Anniston och Reese Witherspoon som ska handla om hur det är att jobba på en morgonshow. Förutom egenproducerat material tros även Apple vilja visa inköpta tv-serier och filmer.

Ett rykte, som späddes på ytterligare när Bryan Fuller valde att lämna produktionen av Amazing Stories, är att Apple vill satsa på familjevänligt material. Alltså filmer och tv-serier utan våld, naket och grovt språk. Detta för att Apple vill kunna visa sina produktioner i Apple Stores.

Hur tjänsten faktiskt kommer att fungera är ännu oklart. Vissa tror att tjänsten på något sätt ska vara sammankopplad med Apples streamingtjänst för musik, Apple Music, och andra tror att den på något sätt ska vara kopplad till iTunes. Det mest rimliga i mina öron är att tjänsten kommer att se ut ungefär som Netflix gör idag: en app på Apple TV, en app till iPhone och iPad och möjligheten att streama från din webbläsare. En möjlighet är dock att Apple väljer att sälja prenumeration på tjänsten tillsammans med Apple Music, så att man får ett rabatterat pris om man prenumererar på båda.

Hur lång tid det kommer ta för tjänsten att nå marknaden vet vi inte heller. CNBC tror att vi kommer att få se den redan under 2018. Det tar dock tid att producera tv-serier och filmer, och vad vi vet så har Apple inte hållit på med det så länge. En streamingtjänst med bara ett fåtal exklusiva serier lockar ingen, så jag hoppas på att Apple bygger upp en gedigen katalog innan de väljer att lansera. Marknaden för streamingtjänster blir bara tuffare och tuffare och det är svårt att sticka ut.

Såklart har Apple inte själva gått ut och kommenterat några av dessa rykten. Jennifer Anniston sa dock under en intervju med Ellen deGeneres att hon håller på att jobba med en tv-serie för ”the Apple network”, det är så nära en konfirmation av tjänsten vi kan komma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *