Categories
apple tv applenyheter Featured

Disneys VD sitter kvar i Apples styrelse – trots att företagen är på väg att bli konkurrenter

Under slutet av förra veckan presenterade Disney sin kommande streamingtjänst, Disney+. Streamingtjänsten påminner om andra likande prenumerationstjänster som Netflix, HBO Nordic och Apples kommande streamingtjänst Apple TV+. 

Disneys VD, Bob Iger, har suttit i Apples styrelse sen 2011. Apple och Disney har tidigare inte konkurrerat på samma marknad, men när båda företagen nu valt att ge sig in på streamingmarknaden ungefär samtidigt kan saker bli en aning komplicerade för Iger och hans plats hos Apple.

Disney+ – en streamingtrjänst för Disney-älskare

Disneys streamingtjänst, Disney+, kommer att erbjuda tidigare produktioner av Disney, Pixar, Marvel och National Geographic tillsammans med nyproducerat material. Disney presenterade bland annat de nya tv-serierna ”Falcon and Winter Soldier” och ”WandaVision” som är baserade på de populära Marvel-karaktärerna.  

Disney+ kommer att finnas tillgänglig i webbläsare och via appar till smartphones, tablets och smart TVs. Troligt är även att det kommer att finnas en app till Apple TV.

Disney+ kommer att lanseras den 12 november i USA, för att sedan lanseras runt om i världen 2021.

Apple TV+ vs. Disney+

Apple kommer som känt också lansera sin nya streamingtjänst under hösten, Apple TV+. Precis som Disney+ kommer de att erbjuda egenproducerat material för en månadskostnad. Apple har anlitat stora Hollywood-namn som Jennifer Aniston, Steven Spielberg och Oprah Winfrey som kommer att producera material till tjänsten. Apple TV+ kommer att kunna nås via Apples nya TV-app som kommer att finnas på iPhone, iPad, Apple TV och Mac.  

Apple och Disney kommer alltså att bli direkta konkurrenter, och även lansera sina nya tjänster ungefär samtidigt.

I Apples styrelse sitter Disneys VD, Bob Iger. Under en intervju med CNBC diskuterar han sina möjligheter att stanna i Apples styrelse och de risker det medför.

Bob Iger: ”Självklart när du sitter i styrelsen i ett stort börsnoterat företag behöver du vara medveten om ditt ansvar, ditt finansiella ansvar gentemot aktieägarna av företaget, vilket jag är. När det blir diskussioner om tv-serier och filmer under Apples styrelsemöten medverkar jag inte. Det är inte många sådana möten. Det här är fortfarande en väldigt liten del av Apples företag. Och jag anser det ännu inte vara problematiskt att jag sitter med i styrelsen, men det är något jag måste hålla ett öga på i framtiden.”

Steve Jobs satt i Disneys styrelse

Apple har varit med om liknade intressekonflikter tidigare. 2009 var Googles dåvarande VD Eric Schmidt tvungen att lämna sin plats i Apples styrelse eftersom Google valt att gå in i mobilbranschen. Hur det kommer att bli för Iger återstår att se.

Iger har suttit i Apples styrelse sen 2011 och blev invald under Tim Cooks ledarskap. Iger var god vän med Apples förra VD Steve Jobs, som själv satt i Disneys styrelse till sin död 2011.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *