Categories
applenyheter Featured iphone

Efter vinstvarningen: Apple minskar sin iPhone-produktion

Apple drar ner på sin iPhone-tillverkning ytterligare. Enligt en ny rapport som den japanska teknik-sajten Nikkei publicerat kommer Apple att minska sin produktion av iPhone XR, iPhone XS och iPhone XS Max med 10 procent under de kommande tre månaderna. Uppgifterna kommer bara dagar efter att Apples VD Tim Cook kallat uppgifter om att iPhone XR skulle sälja dåligt ”bologna”. 

Inte första gången Apple minskar produktionen av iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR

Apple ska ha meddelat sina underleverantörer under slutet av 2018 att de under nästa kvartal kommer att tillverka färre antal iPhones. Det här är andra gången under kort tid som Apple valt att dra ner på sin iPhone-produktion. Senast var i november, bara lite över två månader efter de nya iPhone-modellerna lanserats.

Apples iPhone-produktion kommer att minska från 47-48 miljoner enheter till 43-40 miljoner enheter. 

Beskedet kommer en vecka efter Apples vinstvarning

Det här beskedet kommer en vecka efter Apples vinstvarning, och enligt källor till Nikkei ska Apple ha tagit beslutet innan brevet från Tim Cook publicerades förra veckan.

Apples dåliga iPhone-försäljning tros bero på dålig försäljning i Kina, och regioner omkring, handelskriget mellan Kina och USA och att Apple erbjöd billigare batteribyten för vissa iPhone-modeller under 2018. Beskedet om minskad iPhone-produktion även under januari-mars kvartalet kan vara ett tecken på att Apples problem kommer att fortsätta under året. 

Efter dålig försäljning: Apple sänker priset på iPhone XR i Kina

Tim Cook berättade i sin intervju med CNBC, där han diskuterar iPhone-försäljningen och Apple-raset i Kina, att företaget jobbar på lösningar för att öka försäljningen i Kina igen. Nu har det kommit uppgifter om att Apple har valt att sänka priset på iPhone XR med cirka 900 svenska kronor för återförsäljare i Kina när de köper in telefonen. 

Apple erbjuder alltså inte en direkt rabatt på iPhone XR i Kina, men med det lägre inköpspriset för återförsäljare så kommer telefonen att kunna säljas för ett lägre pris på marknaden. Apple ska ha valt att sänka priset på iPhone XR för att öka försäljningen av modellen i landet. Prissänkningen kommer precis innan det kinesiska nyåret i februari vilket kan öka försäljningen ytterligare.

Om man i Kina köper en iPhone XR från Apple Store kostar den där 6 499 yuan, vilket omvandlas till omkring 8 500 svenska kronor. Om man istället väljer att köpa telefonen från en annan återförsäljare kan man få den för 6 099 yuann, vilket motsvarar cirka 8 000 kronor. 

Apple ska ha sänkt priset på andra iPhone-modeller också, som iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS och iPhone XS Max, men den största prissänkningen har iPhone XR fått. 

Apple har tidigare sänkt priset på iPhone XR i Japan

Det här är inte den första prissänkningen Apple gör på just iPhone XR. I slutet på november förra året valde de att sänka priset på modellen i Japan, bara en månad efter att den börjat säljas. iPhone XR ska ha sålt dåligt i Japan på grund av att den ett år äldre iPhone-modellen iPhone 8 fortfarande är väldigt populär.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *