Categories
Featured iphone

Efterträdaren till iPhone X

Det har under en tid gått rykten om att Apple kommer släppa tre nya iPhone-modeller i år. Det handlar, enligt Apple-analytikern Ming-Chi Kuo, om två modeller med OLED-skärm och en billigare modell med LCD-skärm. Modellen med LCD-skärm är tänkt att ersätta dagens iPhone X som helt kommer tas ur produktion när de nya telefonerna lanseras.

Kuo har släppt en rad anteckningar där han siar att den billigare iPhone-modellen med LCD-skärm kommer att bli en stor succé för Apple under sista halvan av 2018. Apple kommer, om de följer tidigare års scheman, att lansera de nya telefonerna i september i år, och då menar Kuo att den billigare iPhone-modellen kommer att sälja betydligt bättre än de två dyrare varianterna med OLED-skärm och stå för ungefär hälften av Apples totala iPhone-försäljning.

Vad det gäller utformning av den billigare modellen så kommer den att vara väldigt lik dagens iPhone X med en 6,1 tums skärm över nästan hela framsidan och ett sensorhus, i folkmun kallad flärp, högst uppe där kamerorna sitter. Kanterna kommer inte att vara riktigt lika tunna som på iPhone X eftersom tekniken i LCD-skärmen inte tillåter det. Den kommer att ha TrueDepth-kamera med 3D-sensorer för Face ID och Animoji. Batteriet kommer att vara något kraftiga än hos dagens iPhone X och RAM-minnet kommer att ligga på 3 GB. Priset kommer troligtvis landa någonstans mittemellan vad en iPhone X och en iPhone 8 kostar idag.

Kuo passa även på att specificera de andra två iPhone-modellerna som kommer att släppas i år. Det kommer en mindre modell med en 5,8 tums OLED-skärm och en Plus-modell med en skärm på 6,5 tum. Båda kommer att få ett RAM-minne på 4 GB och Plus-modellen kommer att få ett betydligt större batteri än dagens iPhone X vilket kommer öka batteriets kapacitet med hela 25 %. Utöver detta kommer de två nya modellerna inte att skilja sig avsevärt från dagens iPhone X. TrueDepth-kameran kommer inte få sin första uppdatering förrän 2019, då för att kunna minska på storleken på sensorhuset, så tekniken i telefonerna kommer att förbli ungefär den samma.

De här uppgifterna från Kuo är dock inte satta i sten. En rad andra analytiker pekar på Apples något lägre försäljningssiffror av iPhone X och menar att det kan påverka lanseringen av två OLED-modeller senare i år. DigiTimes menar att Apple istället kommer att släppa två iPhone-modeller med LCD-skärm och en Plus-modell med OLED-skärm.

Anledningen till att iPhone X sålt sämre än väntat beror i hög grad på den höga prislappen. Grundmodellen kostar idag 11495 kronor, vilket kan jämföras med de 7 995 kronor som 4,7 tums-modellen av iPhone 8 kostar. Den höga prislappen för iPhone X sägs bero på priset på OLED-skärmarna tillverkade av Samsung. Samsung är idag den enda tillverkaren som kan garantera Apple den mängd skärmar de behöver i sin produktion, så de har inte kunnat välja och vraka mellan leverantörerna precis. Detta, menar analytiker på Nikkei Asian Review, kan bli en anledning till att Apple väljer att vänta med lanseringen av ytterligare en OLED-modell och därför kommer att släppa två LCD-modeller istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *