Categories
applenyheter Featured

FaceTime hör dig innan du svarat – Nu ber Apple om ursäkt

Tidigare i veckan blev det känt att en bugg i FaceTime, Apples program för videosamtal, gjort det möjligt för den som ringer via appen att höra personen den ringt till innan den ens svarat. Under nästa vecka kommer Apple släppa en uppdatering som löser problemet, men de har redan inaktiverat funktionen för gruppsamtal i FaceTime och bett om ursäkt för buggen och problemen den medfört.

Group FaceTime gör det möjligt att höra den du ringer till utan att den svarat

Problemet tros ligga i Apples nya Group FaceTime-funktion. För att aktivera buggen måste du ringa någon över FaceTime. Medan det ringer (alltså innan personen har svarat) swipar du upp på din skärm och trycker på knappen som lägger till en till person i samtalet. Där lägger du till ditt eget nummer. När du lägger till ditt nummer två gånger i Group FaceTime kopplas samtalet automatiskt och du kan höra vad personen du först ringde till säger fastän den inte svarat. På din skärm kommer det synas att du för ett gruppsamtal i FaceTime utan video, men hos personen som inte svarat kommer telefonen att sluta ringa men inte indikera att ett samtal förs. Personen som du har ringt till har alltså ingen aning om att du kan höra vad den säger. 

Den här buggen gör det även möjligt att se video utan att personen du ringer till har vetskap om det. Om du lägger till ditt eget nummer i ett gruppsamtal, men personen du ringer klickar bort samtalet med Power-knappen kommer du kunna se video från personen men inte höra något ljud. 

 Den här buggen har inte bara drabbat iPhone, utan även Mac-datorer. 

Snart efter att buggen uppmärksammades valde Apple att inaktivera Group FaceTime.

Apple ber som ursäkt – ”Hoppas vi kan vinna våra kunders förtroende” 

Det här är en stor säkerhetsbugg för Apple, och den uppmärksammar en rad frågor om integritet och säkerhet. Under fredagen lämnade Apple ett uttalande till teknik-bloggen MacRumors om buggen och problemen den medfört.

Apple: ”Vi har fixat buggen i Group FaceTime på Apples servrar och vi kommer att släppa en uppdatering av vår mjukvara nästa vecka. Vi tackar familjen Thompson som rapporterade om buggen. Vi ber om ursäkt till våra kunder som har blivit berörda och alla som var oroliga över detta säkerhetsproblem. Vi uppskattar allas tålamod medan vi slutför lösningsprocessen. 

”Vi vill bedyra våra kunder att så fort våra ingenjörer blev medvetna om detaljerna kring buggen och hur den fungerade så valde vi att inaktivera Group FaceTime och vi började arbeta på en lösning. Vi jobbar hårt med att förbättra hur processen ser ut när vi får in och utvärderar såna här rapporter så att de kommer till rätt personer så fort som möjligt. Vi tycker att våra produkters säkerhet är extremt viktig och vi tänker fortsätta att arbeta med att vinna våra kunders förtroende när det kommer till dessa frågor.” 

Apple stäms på grund av säkerhetsbuggen 

Apple står nu inför en stämningsansökan i Texas, USA och en stämningsansökan i Kanada på grund av buggen. Eftersom buggen äventyrat integriteten hos många Apple-användare är det inte omöjligt att fler stämningsansökningar kommer att komma in under de kommande veckorna.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *