Categories
applenyheter Featured ios

Gömda funktioner i iOS 13

Under WWDC förra veckan presenterade Apple en rad nyheter. En av dem var iOS 13, Apples nya operativsystem till iOS-enheter. iOS 13 kommer med ett helt gäng stora nyheter, däribland Mörkerläge, snabbare Face ID och nya verktyg för att redigera bilder. 

iOS 13 kommer även med en rad mindre nyheter, som inte fick ta plats under presentationen under WWDC. Vi har gått igenom några av de mest spännande ”gömda” nyheterna i iOS 13.

Okänt nummer går automatiskt till Röstbrevlådan

Under Inställningar > Telefon finns en ny rubrik, ”Tysta okänt nummer”. Om Tysta okänt nummer är markerad går samtal från okända telefonnummer, som inte finns i din kontaktlista, direkt till röstbrevlådan. Din iPhone kommer alltså inte ens ringa om ett okänt nummer ringer till dig och du har funktionen markerad. 

Funktionen gör inte skillnad på samtal från telefonförsäljare och andra spam-samtal, och telefonsamtal från ”riktiga personer”, så om du är rädd att missa ett viktigt samtal från någon du inte har i din kontaktlista kanske inte det här är den bästa funktionen för dig. Men om man vill slippa onödiga samtal från nummer man inte känner igen är det en perfekt funktion för att strömlinjeforma sin telefon ytterligare. 

Radera appar från Uppdatera-listan

I både iOS 13 och iPadOS (Apples nya operativsystem för iPad) kommer man kunna radera appar direkt i App Store. Under fliken Uppdatera kan man snabbt och enkelt radera appar som behöver uppdateras och appar som nyligen blivit uppdaterade. Du swipar vänster så dyker det upp en röd Radera-knapp, precis som när du raderar meddelanden och mail. 

Den här funktionen gör det enkelt att radera appar man inte behöver så fort man ser dem. En efterlängtad funktion för många. 

Förbättrad batterihälsa

I iOS 13 finns den nya funktionen ”Optimerad batteriladdning”. Funktionen är designad för att förlänga batteriets livslängd. Under Inställningar > Batteri > Batterihälsa finns den nya funktionen. Om Optimerad batteriladdning markeras lär sig din iPhone när det är mest effektivt för den att ladda till 100 procent. 

Under funktionen står det: ”To reduce battery aging, iPhone learns from your daily charging routine so it can wait to finish charging past 80 % until you need to use it.”

I praktiken innebär det att din telefon avvaktar att ladda till 100 % tills du behöver den. Om du brukar ladda din iPhon under natten kommer telefonen direkt att ladda till 80 procent, sen avvakta med de sista 20 procenten till någon timme innan du brukar vakna och plocka upp din iPhone. 

Att iPhonen inte sitter fulladdad in sin laddare under längre perioder gör att batteriet inte åldras lika snabbt och förlänger batteriets totala livstid. 

Funktionen kommer i kölvattnet av Apples batteri-skandal då många användare reagerade på att Apple sänker en iPhones prestanda när batteriet börjar åldras för att förhindra att telefonen stängs av oväntat. Apple har sen skandalen blivit mer transparenta med hur deras batterier fungerar, och den här funktion verkar vara ytterligare ett steg i den riktningen.

iOS 13 släpps i höst

iOS 13 kommer att finnas att ladda ner under hösten när de nya iPhone-modellerna släpps. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *