Categories
applenyheter Featured

HomePod är snart redo för försäljning

Apple jobbar ju som känt med en smart högtalare, HomePod, som är tänkt att konkurrera med Amazons Amazon Echo. HomePod var egentligen planerad att lanseras lagom till julhandeln 2017, men Apple kände sig inte riktigt färdiga med högtalaren och i november blev lanseringen uppskjuten till 2018. Källor från produktionen har sagt att förseningen berodde på att samspelet mellan mjukvaran och hårdvaran inte fungerat så fläckfritt som Apple önskat.

Enligt uppgifter från Taipei Times verkar Apple ha fått till de sista finjusteringarna och HomePod börjar äntligen närma sig lansering. En källa till Taipei Times berättar att en av två underleverantörer, Inventec Corp, i dagsläget har producerat en miljon högtalare. Hon Hai Precision Industry Co är den andra underleverantören av HomePod. De båda leverantörerna ska leverera ungefär 10-12 miljoner högtalare, där de står för hälften var. Leverantörerna ska ha fått ett besked om leverans från Apple i början av januari, vilket tyder på att lanseringen med största sannolikhet ligger inom en snar framtid.

Invetic monterar även Apples trådlösa hörlurar AirPods.

I december släppte Apple en betaversion av iOS 11.2.5, som innehöll ny mjukvara till HomePod. Det tyder på att Apple-anställda testar HomePod hemma för att se hur den fungerar i livet och hitta de sista buggarna innan lansering.

Det är inte första gången Apple släpper mjukvara till HomePod. I juli förra året släpptes mjukvara som hade stöd för iPhone X och Face ID, innan iPhone X hade lanserats. Många av nyheterna som skulle lanseras med iPhone X läckte därmed. I dagsläget väntar vi inte på några nya iOS-enheter, så den senaste uppdateringen var inte riktigt lika full med hemligheter. Den antyder snarare att lanseringen av HomePod faktiskt snart är på gång.

HomePod är alltså en smarthögtalare som innehåller Apples röststyrda assistent Siri. För att kunna erbjuda något nytt, och konkurrera med Amazon Echo, har Apple valt att främst fokusera på ljudkvalitén. HomePod kommer att spela musik från Apple Music själv från en server istället för att spela musik via bluetooth från till exempel en mobiltelefon vilket är standard för liknande högtalare idag. Hur och om den kommer kunna spela musik från andra musiktjänster vet vi inte än. Men det kommer troligtvis gå via bluethooth eller Airplay.

Apple har arbetat med HomePod sedan 2012, men arbetat har avbrutits ett par gånger för att sedan återupptas på grund av många motgångar under utvecklingen av högtalaren. Formen har till exempel ändrats drastiskt under åren. Vid ett tillfälle ska den ha utformats som en meterhög pelarhögtalare, vilket är ganska långt ifrån den lilla cylinderformade högtalare Apple presenterade under World Wide Developers Conferense i juni förra året.

Det som Apple hoppas kommer att göra HomePod unik, i jämförelse med de andra röststyrda högtalarna på marknaden, är ljudkvalitén. De har bland annat implementerat en teknik som kallas strålformning som projicerar ljud till specifika platser i rummet.

Det senaste Apple själva berättade om lanseringen var att den skulle ske under de första månaderna av 2018 och att HomePod först skulle introduceras i USA, Storbritannien och Australien. När HomePod lanseras i Sverige är alltså ännu okänt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *