Categories
applenyheter Featured

HomePod fortsätter att sälja dåligt

Apples smarta högtalare HomePod, som lanserades i februari 2018, har ännu inte riktigt locka marknadens intresse. Analysföretaget Canalys har presenterat en ny rapport där de rankar de bäst säljande smarta högtalarna i världen, och HomePod finns inte ens med på topp 5.

HomePod tar sig inte ens in på topp 5 på topplistan över de mest sålda smarta högtalarna

Enligt Canalys är Amazons smarta högtalare, Amazon Echo, den bäst säljande högtalaren under det första kvartalet 2019. På andra plats hittas Google med Google Home.

Canalys lista på de fem bäst säljande smarta högtalarna under det första kvartalet 2019:

  1. Amazon, 4,6 miljoner
  2. Google, 3,5 miljoner
  3. Baidu, 3,3 miljoner
  4. Alibaba, 3,2 miljoner
  5. Xiaomo, 3,2 miljoner 

Amazon har verkligen tagit grepp om marknaden och ökat sin försäljning med hela 84,7 procent jämfört med samma period förra året.

Apple och HomePod hamnar i kategorin ”Övriga”, som tillsammans har sålt 20,7 miljoner exemplar. Några specifika försäljningssiffror för HomePod delar inte Canalys.

HomePod har kämpat i uppförsbacke sen lanseringen 

Apples HomePod har haft lite av en uppförsbacke sen högtalaren lanserades i början på 2018. Apple valde att lägga stort fokus på ljudet och ljudkvalitén, vilket högtalaren också har prisats för. Problemet tycks istället vara den röststyrda assistenten Siri, som för många lämnat mer att önska. 

När HomePod lanserades såldes den bara i tre länder, USA, Storbritannien och Australien. Nu kan den dessutom köpas i Kanada, Frankrike, Tyskland, Hong Kong och Kina. När, och om, högtalaren kommer till Sverige är ännu oklart.

Att den säljs i så få länder påverkar så klart de globala försäljningssiffrorna. 

Apple sänkte priset på HomePod i april

För att öka försäljningen av HomePod sänkte Apple priset på högtalaren i början på april i år. När den lanserades såldes den för 349 amerikanska dollar i Apple Store, men nu säljs den för 299 dollar. Det handlar alltså om en sänkning på 50 dollar. 

Rykte: Apple vill släppa HomePod mini

Apple behöver troligtvis göra mer än bara sänka priset på HomePod för att lyckas få ett grepp om marknaden. Enligt Apple-analytikern Ming-Chi Kuo funderar Apple på att släppa en mindre och billigare variant av HomePod. Enligt Kuo skulle den kosta mellan 150 och 200 dollar.

Både Amazon och Google säljer mindre versioner av sina högtalare. Google Home Mini, som för övrigt har en röstassistent som pratar svenska, kan köpas för strax under 500 kronor, och Amazon Echo Dot, som i dagsläget bara pratar engelska, kan köpas för strax under 400 kronor. 

Amazon Echo är den enda smarta högtalaren, förutom HomePod, som har stöd för Apple Music. Du kan även spela upp musik från Apple Music på din Google Home, men då måste du strömma via AirPlay från din iPhone eller iPad. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *