Categories
applenyheter Featured

HomePod – klar för lansering 2018

På sin World Wide Developers Conference i juni i år presenterade Apple HomePod, en helt ny högtalare med röststyrning via Siri. Den smarta högtalaren var tänkt att lanseras under året, närmare bestämt lagom till julhandeln, men i en ny intervju med Apples marknadschef Phil Schiller berättar han att det inte kommer ligga någon HomePod under granen i år, då den inte kommer lanseras förrän nästa år.

Smarta högtalare är redan ett känt fenomen och den ledande modellen från Amazon, Amazon Echo, blev i dagarna färdig för lansering i Sverige. Den kommer lanseras tillsammans med Amazons nya musiktjänst, Amazon Music Unlimited. Schiller menar dock att HomePod kommer leverera något som inga andra högtalare gjort hittills: kombinationen smart högtalare och fantastiskt ljud. Han menar att HomePod kommer revolutionera hur vi lyssnar på musik hemma. HomePod fokuserar alltså på ljudkvalité, och Apple har proppat den sju tum höga högtalaren med förstklassig teknologi. Den innehåller något som kallas spartial awereness, alltså en medvetenhet om rummet, som gör att den kan analysera rummet den står i och leverera det bästa möjliga ljudet för utrymmet. HomePod kommer inte fungera som en vanlig bluetooth-högtalare, det vill säga strömma musik från till exempel din iPhone, utan den kommer strömma musiken själv från Apple Music, vilket gör att du kommer kunna lyssna på musik fastän du glömt mobilen i ett annat rum.

Siri aktiveras genom det vanliga ”Hej Siri”, och hon kan höra dig även om du står i andra änden av rummet och hög musik spelas. Hon har även fått en utökad förståelse för musik relaterade frågor och ska fungera som en slags portabel musik expert och hjälpa dig hitta ny musik i din smak. Men Siri kan såklart göra mer än prata om musik. Som vanligt kan hon uppdatera dig om nyheter, väder, trafikinformation, skicka sms och sätta på timers, precis som Siri i din iPhone.

HomePod skulle bli den enda helt nya produkten som Apple lanserade i år, och när Schiller får frågan om varför så inte blev fallet ger han inte en exakt anledning, men säger att Apple behöver mer tid för att allt ska bli rätt. Det har spekulerats i om Homekit-kopplingen är boven i dramat. Apples vision har varit att HomePod ska fungera som hub i HomeKit. Om HomePod är inkopplad ska man alltså kunna nå och styra andra HomeKit-enheter på avstånd. Den skulle alltså bli en central produkt för att kontrollera ditt smarta Apple-hem. Schiller beskriver en vision om att kunna gå in i ett rum med en HomePod och be den sätta på lamporna, dra ner gardinerna och sen sätta på en låt.

När HomePod faktiskt kommer lanseras verkar inte vara helt klart än. Första halvan av 2018 kan vi förhoppningsvis räkna med, men om den kommer att lanseras i även Sverige då är såklart inte heller säkert. I ett uttalande har Apple sagt: ”Vi ser verkligen fram emot att ni ska få uppleva HomePod, Apples genombrott för trådlösa högtalare hemma, men vi behöver lite mer tid innan den är klar för våra kunder. Vi kommer börja sälja den i USA, Storbritannien och Australien i början av 2018.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *