Categories
applenyheter Featured

HomePod säljer dåligt, men AirPods fortsätter att slå rekord

Analytiker från världsbanken Barclays har haft möten med Apples leverantörer i Asien och delar nu de uppgifter de har fått och analyserat om Apples iPhone, AirPods och HomePod.

Enligt Barclays har Apples smarta högtalare HomePod inte sålt så bra som Apple hoppats på. Hur många enheter som faktiskt har blivit sålda vill Apple inte gå ut med. Enligt rykten producerades runt 6-7 miljoner HomePods inför lanseringen tidigare i år, så vi kan ju anta att den första leveransen av enheter inte har sålt slut än eftersom det idag inte är någon längre väntetid (cirka 3-5 dagar) på att beställa en HomePod från Apple Store i USA, Storbritannien eller Australien.

Enligt nya rykten från taiwanesiska Economic Daily News är Apple på gång att släppa en billigare och mindre version av den smarta högtalaren redan senare i år. De går inte ut med några detaljer utöver att den skulle kosta runt 150-200 dollar (runt 2000-3000 svenska kronor). Modellen som finns till salu i butiker i USA, Storbritannien och Australien idag kostar 349 amerikanska dollar. Det finns ingen ny information om när HomePod ska lanseras i Sverige och resten av världen.

Bättre nyheter kom Barclays med för Apples AirPods. Bankens analytiker förutspår att Apple kommer att sälja 30 miljoner AirPods under 2018, vilket är en ökning från de 26-28 miljoner Apple-analytikern Ming-Chi Kuo tippade tidigare i år. Dock har Apple haft lite problem med tillverkningen av sina trådlösa hörlurar och kan inte riktigt hålla samma tillverkningstempo som försäljningstempo. I Sverige ligger leveranstiden på runt en vecka, men i andra delar av världen, till exempel USA, kan leveransen ta upp till två veckor. Apple har haft problem med produktionen av AirPods sen december förra året då efterfrågan var väldigt stor runt julhandeln.

Precis som med HomePod så vill Apple inte gå ut med några exakta försäljningssiffror för AirPods. Det vi vet är dock att försäljning av assessorer (bland annat hörlurar från Beats och Apples egna AirPods) ökade under 2017 med 70 % jämfört med 2016. Kategorin ”Other products”, där AirPods, Apple TV och AppleWatch finns medräknade, satte nytt rekord under förra kvartalet med en försäljning för 5,5 miljarder dollar. Så vi kan nog fastslå att försäljningen för AirPods går fantastiskt bra.

Det går rykten om att Apple kommer att släppa ett trådlöst laddningsfodral till AirPods under de närmaste månaderna. Detta är tänkt att lanseras samtidigt som Apple lanserar sin trådlösa laddningsmatta AirPower. På denna kommer man trådlöst kunna ladda iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple Watch 3 och AirPods om man har det nya fodralet. Det går även rykten om att Apple kommer att släppa nya AirPods senare i år eller under 2019. De ska då bli vattentåliga och man ska kunna anropa Siri utan att trycka på hörlurarna först.

Förutom uppgifterna om HomePod och AirPods lämnade Barclays analytiker lite information om framtiden för iPhone. Precis som en del rykten tidigare under året tror de att Apple helt kommer att sluta tillverka iPhone X när de nya modellerna släpps senare i år. De tror även, som många andra, att Apple kommer att släppa tre iPhone-modeller: iPhone X2, iPhone X2 Plus, båda med OLED-skärm, och en tredje billigare modell med LCD-skärm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *