Categories
applenyheter Featured iphone

Huawei vill sälja 5G-modem till Apple

Att 5G står på Apples önskelista för framtidens iPhone-modeller finns det inga tvivel om. Frågan är egentligen bara hur de ska ta sig dit. Efter en infekterad juridisk strid med Qualcomm och förseningar från Intel står Apple inför valet att vänta med sin 5G-lansering eller vända sig till andra leverantörer. Det kinesiska teknik-företaget Huawei, en av Apples största konkurrenter, sägs vara öppna till att sälja sina 5G-chipp – men bara till Apple.

Huawei tillverkar bara komponenter till sig själva – men är villiga att sälja till Apple

Huawei utvecklar sina egna processorer och modem, och har tidigare varit väldigt strikta med att de inte säljer sina komponenter till andra företag. Företaget har nu utvecklat ett 5G-chipp som de enligt Engadet är villiga att sälja – men i så fall bara till Apple. 

Apples 5G-lansering kan dröja

Apple har stött på en del problem med sin egen 5G-satsning. Sen lanseringen av iPhone 7 har Apple använt modem tillverkade av Intel och Qualcomm. Sen dess har Apple inlett en infekterad juridisk dispyt med Qualcomm, vilket 2018 ledde till att bara Intel har tillverkat alla Apples iPhone-modem. Apple har därför i första hand vänt sig till Intel för att tillverka de 5G-modem som de vill använda i kommande iPhone-modeller. Intel har dock stött på förseningar under utvecklingen av modemen, vilket gör att Apple eventuellt måste skjuta på sin 5G-lansering. 

Enligt uppgifter har Apple planerat att gå över till 5G 2020, men i och med Intels problem kan den lanseringen komma att dröja ytterligare. 

Apple tappar förtroendet för Intel

Stämningen mellan Intel och Apple uppges vara spänd på grund och förseningarna, och Apple sägs tappa sitt förtroende för Intel. Enligt uppgifter ska Apple ha fört samtal med Samsung och Mediatek om 5G-modem, men de företagen tycks heller inte hinna klart till en lansering 2020. 

Huawei – skandaltyngt företag

In kommer Huawei. Huawei är ett något skandaltyngt företag, särskilt när det kommer till relationen med USA. Det kinesiska företaget har bland annat anklagats för att ha stulit företagshemligheter från amerikanska företag, däribland Apple. Därför ser ett samarbete mellan de två företagen inte särskilt troligt ut i dagsläget. Det finns heller inga konkreta uppgifter om att Apple skulle ha visat något intresse för Huaweis 5G-modem eller deras erbjudande.

Apple vill tillverka sina egna modem

Apple arbetar hårdare och hårdare för att bli självförsörjande när det kommer till sin egen teknik så att de slipper sänka sin egen utvecklingstakt för att anpassa sig till andra företag och deras eventuella förseningar. Apple utvecklar därför sina egna modem till iPhone. Dessa modem kommer dock inte hinna bli klara innan 2020 då Apple hoppas kunna släppa sina första 5G-modeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *