Categories
applenyheter Featured

Hur bra är Apples HomePod egentligen?

I fredags förra veckan lanserades äntligen Apples smarta högtalare HomePod i USA, Storbritannien och Australien. Nu är frågan: hur bra är den egentligen? Här har vi samlat några av de första recensionerna av Apples nya högtalare.

MacWorld har gjort ett genomgående test av HomePod under ett par dagar. De beskriver installationen som superenkel: in med sladden i väggen sen är man i princip klar. Ljudkvalitén beskrivs som högtalarens största plus ”Det är svårt att tro att det är möjligt att få till ett så fylligt, maffigt, dynamiskt och detaljerat ljud ur en så liten högtalare.” Om man drar upp musiken på riktigt hög volym fortsätter högtalaren att prestera och inga ljud skär sig eller skorrar. HomePod känner av rummet den befinner sig i och var den är placerad och anpassar ljudet efter sin omgivning; detta tycker MacWorld fungerar bra, ljudet hörs närmast identiskt var de än placerar högtalaren. Siri kan höra dina kommandon även med mycket annat ljud i bakgrunden och du kan lätt byta låt och ändra volym med hjälp av henne. Sammanfattningsvis tycker MacWorld att HomePod har fantastisk ljudkvalité för priset (cirka 3 500 kronor) och kan fylla ett stort vardagsrum med musik. Siri fungerar bra, men är en aning begränsad.

En ljudnörd på nätformumet Reddit, Fouzan Alam, har också gjort lite tester med HomePod som han har delat med sig av. Under åtta timmar har Fouzan mätt hur HomePod presterar med programmet Room EQ Wizard och en kalibrerad Minidsp Umik-1 och jämfört det med hur en 10 000-kornors KEF X300A-högtalare presterar under samma förhållanden. Fouzan är imponerad. HomePod anpassar sig utmärkt till rummet, även i riktigt dåliga ljudmiljöer, och ljudkvalitén ligger alltid på topp. Han skriver: ”Jag är mållös. HomePod låter faktiskt bättre än en KEF X300A. […] Jag tog faktiskt bort mina första mätningar och kontrollerade allting för de var så pass bra att jag trodde att jag hade gjort något fel. Apple har klarat att leverera toppklassigt ljud från en högtalare i ”pint”-storlek, vilket förtjänar en stående ovation.”

Sonos före detta VD, John MacFarlane, har också tyckt till om HomePod. I en tråd på twitter beskriver han sin upplevelse av Apples högtalare. Han skriver att han tycker om paketeringen, att den var lätt att installera och att ljudet var bra och att det höll sig bra även när musik spelades på höga volymer. Han tyckte dock att det var lite för mycket bas, vilket han skyller på Jimmy Iovine, chef på Apple Music. Han skriver också att en HomePod har bättre ljud än en Sonos One, men två parkopplade Sonos Ones slår en HomePod. Att be Siri spela låtar tycker han också fungerar bra, även när högtalaren spelar musik på hög volym. Hans största problem med HomePod är dock Spotify. Apples musiktjänst, Apple Music, kan spelar direkt från HomePod men andra musiktjänster, som konkurrenten Spotify, måste spelas via AirPlay från en iPhone eller iPad. Detta ser MacFarlane som ”ett gapande hål” och menar att Apple måste öppna HomePod för andra appar. Allt som allt beskriver MacFarlane HomePod som ”A good start by Apple”.

Även amerikanska Costumers Report (typ Råd & Rön) har testat HomePod. De gjorde sina tester i ett ljudlabb med dämpade väggar så att högtalaren skulle prestera utan inverkan av rummet den var i. Ljudkvalitén får ett högt betyg, men slår enligt Costumers Report inte Sonos One eller Google Home. Costumers Report är en av få HomePod-testare som inte ansett att ljudet var bättre än konkurrenterna på marknaden och ger högtalaren ett medelbetyg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *