Categories
applenyheter Featured ios

Inför WWDC 2019 – iOS 13, macOS 10.15 och watchOS 6

Nu är det mindre än en månad kvar till Apples årliga Worldwide Developers Conference (WWDC) som pågår mellan 3 och 7 juni. En sak vi vet med säkerhet är att Apple kommer att presentera sina nya operativsystem under konferensen, iOS 13, macOS 10.15 och watchOS 6. Mark Gurman, från Bloomberg, har delat de nyheter han tror att vi kommer få se i Apples operativsystem.

iOS 13

Apples operativsystem till iPhone och iPad kommer att få en rad förbättringar och nya funktioner. Först och främst kommer buggar finslipas och enheterna kommer att bli något snabbare. iOS 13 kommer inte med en ny design, men vissa funktioner har fått nya animationer, till exempel hur det ser ut när man öppnar multitasking eller stänger appar. 

En efterlängtad uppdatering är Dark Mode. När Dark Mode är aktiverat blir gränssnittet i iOS svart och grått vilket inte anstränger ögonen lika mycket om man använder sin enhet när det är mörkt. Man kommer kunna nå Dark Mode under Kontrollcenter som man drar upp längts ner på skärmen. 

Under Kontrollcenter kommer man även kunna sätta på ett mer täckande Stör ej-läge, som sätter på Stör ej, gör låsskärmen mörkare och tystar alla notifikationer.

Meddelanden kommer att få WhatApp-liknande funktioner med profiler och menyer för Animoji och Memoji.

I Mail-appen kommer man nu kunna tysta individuella mail-trådar, blockera mail från valda kontakter och mapp-systemet kommer att bli lättare att använda.

Andra funktioner och appar som kommer att få mindre uppdateringar är Kartor, Påminnelser, Böcker och Hälsa.

iOS 14, som förväntas släppas vid samma tid nästa år, tros få stöd för 5G och nya AR-funktioner. 

macOS 10.15

Den största nyheten i macOS 10.15 går under kodnamnet Marzipan. Marzipan innebär att iOS-appar ska kunna köras i macOS. Apple kommer helt enkelt tillåta utvecklare att skriva om koden till sina iOS-appar till macOS på ett enklare sätt, vilket kommer att göra så att Macar kommer att fungera ännu mer sömlöst tillsammans med iPhones och iPads. 

En rad iOS-appar, som Skärmtid och Podcast, kommer att dyka upp i macOS. Apple Music kommer att komma som en ny standard-app, Meddelanden kommer att uppdateras, tillika Påminnelser och Böcker. 

watchOS 6

App Store kommer äntligen att komma till Apple Watch med en dedikerad app på själva klockan så att man kan ladda ner appar utan att behöva plocka upp sin iPhone. 

Flera iOS-appar kommer att dyka upp i watchOS. Bland annat Röstmemon, Böcker (så att man kan lyssna på ljudböcker) och Kalkylator. 

Appen Hälsa kommer att uppdateras med påminnelser för när man ska ta mediciner och en funktion som hjälper en att hålla koll på sin menstruation. 

Det kommer även att komma en rad nya urtavlor och nya funktioner som man kan placera på urtavlan (till exempel hur långt man har kommit på sin ljudbok om man lyssnar i Böcker).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *