Categories
applenyheter Featured

Ingen Apple Store i Kungsträdgården – Apple säljer tomten

Apple har länge varit intresserade av att bygga en ny flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm. Efter valet förra året satte dock det nya blågröna styret i Stockholm stopp för de planerna. Nu vill Apple sälja tomten – och göra en rejäl vinst på affären.

Apple ville bygga flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm – fick nej

Apples vision för Kungsträdgården var betydligt större än en vanlig Apple Store. Apple ville bygga en ny flaggskeppsbutik för Skandinavien som snarare liknar en samlingplats än en affär. Förutom att kunna köpa Apples produkter och få annan Apple-service, ville de skapa en sömlös upplevelse där man ska kunna gå på workshops, njuta av konserter och uppleva den nya moderna parken. 

Apples förslag om att bygga en Apple Store i Kungsträdgården röstades i april 2016 igenom av då styrande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den enda begränsningen var att Apple inte fick sätta upp för många kommersiella skyltar mot Hamngatan. Efter valet 2018 blev det nytt styre i Stockholm, ett blågrönt mellan allianspartierna och Miljöpartiet, och Apples planer röstades snabbt ner när de nya partierna tog makten. 

Apple upprörda efter beslut från Stockholm stad

Efter beslutet från Stockholm stad ska företrädare från Apple blivit riktigt arga och sagt att de aldrig mer vill jobba tillsammans med Stockholm stad, trots att de ansvariga politikerna sagt att de kan hjälpa till att hitta ett annat läge för den tänkta butiken. 

Björn Ljung, från Liberalerna och ledamot i stadsbyggnadsnämnden berättade för Fastighetsvärlden: ”Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge.”

Flera platser runt om i Stockholm, bland annat lokaler i Sergelhuset vid Sergels torg och den nybyggda delen vid Gallerian, har erbjudits Apple, men de har nobbat.

Höjer prislappen med 50 miljoner kronor

Tomten i Kungsträdgården, som just nu är en TGI Fridays-restaurang, äger Apple fortfarande. Stockholm stad har berättat att de helst ser att tomten används till någon form av restaurang eller café, precis som den gör just nu. 

Apple köpte tomten för 129 miljoner kronor, men nu när företaget fått svart på vitt att deras nya butik inte kommer kunna byggas på platsen och tomten ska säljas har Apple höjt prislappen rejält. Apple sägs vilja ha 179 miljoner kronor för tomten, vilket är en prisökning på 50 miljoner kronor. Redan när Apple köpte tomten för 129 miljoner kronor slog köpet prisrekord, om tomten säljs för Apples nya pris kommer det rekordet slås igen. 

Den dyra prislappen säger Apple att de har kommit fram till på grund av alla de pengar de redan har lagt på projektet i form av arkitektförslag och lobbyverksamhet för att försöka övertala Stockholm stad om bygget. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *