Categories
applenyheter Featured

Intel förväntar sig att Apple kommer byta till ARM-processorer redan inom ett år

Apple kommer under de kommande åren lämna Intel till förmån för Apple-tillverkade ARM-processorer i deras Mac-modeller, i alla fall om man ska tro på återkommande uppgifter från Bloomberg och nu senast Axios. Enligt Axios förväntar sig Intel själva att Apple kommer att lämna dem redan 2020.

Apple – en av Intels viktigaste kunder

Apple är idag en av Intels absolut viktigaste kunder och står för omkring fem procent av Intels totala årliga vinst. Idag tillverkar Intel alla Mac-processorer och de 4G-, och kommande 5G-, modem som sitter i Apples iPhone-modeller.

Apple har sen en tid tillbaka tillverkat sina egna A-series-chip till iPhone och iPad, vilket har gjort att de kan styra mer över produkternas utveckling och när de ska uppgraderas. Apples A-series-chip är idag betydligt kraftfullare än motsvarade chip som Intel tillverkar. 

Apple tillverkar också T2-chip som sitter i deras nyaste Mac-modeller. T2-chippen, som idag sitter i MacBook Pro från 2018, MacBook Air från 2018 och nyaste Mac mini, styr över flera av processerna i datorerna, bland annat Touch Baren på MacBook Pro och Touch ID på MacBook Pro och MacBook Air. 

Apple vill öka samarbetet mellan Mac, iPad och iPhone – med egna processorer

Apple sägs främst vilja tillverka sina egna processorer till Mac-datorer för att göra samarbetet mellan iPhone, iPad och Mac mer sömlöst. Tanken är att alla enheter ska kunna använda samma appar, vilket länge har varit ett mål för Apple. 

Arbetet med att skapa ett mer sömlöst system för Apples enheter har redan börjat. Förra året blev en rad av Apples iOS-appar tillgängliga på macOS, så som Röstmemon, Aktier och Hem. Under året kommer utvecklare kunna överföra iPad-appar till macOS och under nästa år kommer samma sak hända med iPhone-appar. Apples slutmål är att utvecklare ska kunna tillverka en app som fungerar på alla tre enheter.

En sådan här övergång kommer att ge en större mängd macOS-appar och kommer att göra det lättare för användare att fortsätta det arbete som man påbörjat på sin iPad i till exempel sin Mac. Upplevelsen av Apples produkter kommer helt enkelt bli mer sömlös och enhetlig. 

Apple får större kontroll över sina produkters utveckling

Att Apple börjar tillverka sina egna Mac-processorer ger Apple även större möjligheter att styra över sina produkters utveckling. Under de senaste åren har det hänt att Mac-uppdateringar har blivit försenade på grund av problem hos Intel. Intels uppdateringscykel är även något Apple ständigt behövt ta hänsyn till, vilket de inte skulle behöva om de styrde över mer av sin egen tillverkning.  

Om Apple tillverkar sina egna processorer finns det helt enkelt mer utrymme för innovation, vilket sällan är dåligt när det kommer till Apple. 

Enligt Bloomberg och Axios kommer Apple lansera de första Mac-modellerna med ARM-processorer redan 2020. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *