Categories
Featured ios

iOS 12 – Apples svar på kritiken kring ”batteri-gate”

Två av Apples höjdare, Greg Joswiak och Mike Rockwell, har gjort en längre intervju med John Gruber från podcasten The Talk Show. Under intervjun pratar de bland annat om de uppdateringar som presenterades under WWDC tidigare i veckan, Apples satsning på augmented reality (förstärkt verklighet) och integritet. Men framför allt pratade de om Apples tankar kring den infekterade batteriskandalen och hur iOS 12 ska förbättra upplevelsen för många berörda användare.

iOS 12 ger bättre prestanda för iPhone-modeller som blivit långsamma på grund av uppdateringar i iOS 11

En av uppdateringarna som presenterades under WWDC var det nya operativsystemet för Apples mobila enheter iPhone och iPad, iOS 12. iOS 12 ska bland annat avsevärt snabba upp prestandan på Apples enheter. Denna satsning på prestanda kommer som ett direkt svar på Apples kontroverser tidigare under året om att de medvetet skulle göra äldre iPhone-modeller långsammare för att pressa användare att köpa nya enheter mer frekvent. Apple svarade då genom att erbjuda billigare byten av batterier i iPhone 6 och uppåt, eftersom det var batteriets hälsa som påverkade huruvida telefonen blev långsammare eller inte. Med denna uppdatering i iOS 12 kommer ännu äldre modeller, iPhone 5s och iPad Air som båda lanserades 2013, att känna av en förbättring i prestanda vilket leder till att telefonen svarar och laddar snabbare.

På en iPhone 6 Plus som kör iOS 12 kommer tangentbordet att reagera upp till 50 procent snabbare, appar kommer att öppnas dubbelt så snabbt och kameran kommer att öppnas 70 procent snabbare från låsskärmen.

Att göra äldre iPhone-modeller långsamma var aldrig Apples plan

Joswiak är under intervjun väldigt tydlig med att Apple aldrig planerat att göra äldre iPhone-modeller långsammare för att öka sin försäljning, och menar att den här mjukvaruuppdateringen är ett naturligt nästa steg för Apple. Han säger: ”Det där är det galnaste tänkandet i världen, att jag skulle ge dig en dålig upplevelse så att du skulle köpa en ny produkt. […] Människor glömmer hur bra mjukvaruuppdateringar är. För det första, vi har en kundnöjdhet på 95 procent med iOS 11. Det är fantastiskt. Vi har under åren levererat fantastiska funktioner, från App Store till iMessage.”

iPhone 5s och uppåt har stöd för iOS 12

Joswiak menar att Apple ville ge lite extra kärlek till äldre modeller: ”Mjukvaruuppdateringar är väldigt viktiga. Du måste komma ihåg att vi har stöd för enheter som introducerades 2013. Enheter som introducerades nyligen, iPhone X, är betydligt snabbare än de äldre, bara på grund av att våra chip har blivit snabbare. Vi har de snabbaste chippen på marknaden. Våra chip förra året är snabbare än de chip andra introducerar i år.”

Alla som kunde uppdatera till iOS 11 kommer att kunna uppdatera till iOS 12. Joswiak menar att om Apple verkligen ville att alla skulle köpa nya produkter istället för att behålla sina äldre så skulle Apple aldrig göra det möjligt för de äldre modellerna att uppdatera sitt iOS. Han säger: ”Vi gjorde många tester för att visa att vi vill förbättra prestandan för dem som använder iOS 12. Alla enheter som har stöd för iOS 11 har stöd för iOS 12, hela vägen tillbaka till 2013, till iPhone 5s. Detta kommer att vara en riktigt bra uppdatering för dem användarna.”

iOS 12 lanseras i september

iOS 12 kommer att släppas för gratis nedladdning i september i samband med att de nya iPhone-modellerna lanseras. iPhone 5s, iPad Air och iPod Touch 6 är de äldsta modellerna som kan uppdatera. En betaversion kommer att släppas under de kommande veckorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *