Categories
applenyheter ios

iOS 12 – här är några av de mest spännande nyheterna

Nu kan man ladda ner Apples senaste version av operativsystemet till deras mobila enheter, iOS 12. iOS 12 kommer med en hel del nyheter, men Apples största fokus med det här släppet har varit på prestanda och buggfixar. Operativsystemet har fått en grundlig finputsning, och ska bland annat göra underverk för prestandan om man använder en äldre modell.

Allt blir snabbare med iOS 12

Appar öppnar snabbare, kameran öppnar snabbare och tangentbordet kommer upp snabbare. Apple har dessutom satsat på optimering när enheten utför lite tyngre arbetsuppgifter, vilket gör att den fungerar snabbare när du verkligen behöver det.

Siri-genvägar

En av de mest oväntade nyheterna står Apples röststyrda assistent Siri för. Siri har blivit smartare än någonsin med den nya funktionen Siri-genvägar. Under Inställningar > Siri och sökning kan du skapa genvägar som aktiveras genom röstkommandon. Apple föreslår genvägar till några av de saker du gör oftast med din telefon men du kan lägga till nästan vad du vill. Du kan till exempel lägga till röstkommandot ”Jag är hungrig” som öppnar appen du brukar beställa mat ifrån, eller ett röstkommando som spelar upp din favorit-spellista i Apple Music. Siri-genvägar fungerar även med tredjepartsappar och en hel del appar har redan uppdaterats för att fungera med den nya funktionen.

Om du inte vill gå in i Inställningar för att öppna Siri-genvägar finns det en app du kan hämta i App Store som heter Genvägar där du kan få en bättre överblick över vilka genvägar du kan eller har skapat.

Mätverktyg

Det är sen länge känt att Apples VD Tim Cook är väldigt förtjust i Augmented Reality. En sådan funktion som gör entré med nya iOS 12 är appen Mätverktyg. Med hjälp av Mätverktyg kan du mäta längden på till exempel väggar eller bord. Du markerar i en bild var du vill att mätningen ska börja och sluta sen ger appen dig ett mått. Det är helt enkelt ett augmented reality-måttband.

Skärmtid och notiser

Under Inställningar > Skärmtid finns nu en ny funktion som visar hur du använder din telefon. Här kan du få information om vilka appar du använder och hur länge, hur många gånger du har öppnat din telefon den senaste timmen eller under hela dagen och hur många notiser du har fått och från vilka appar. Här kan du även ställa in så att du begränsar användningen av vissa appar eller hela telefonen under vissa tider. Skärmtid kan låsas med ett lösenord så att föräldrar kan begränsa sina barns användande av deras iOS-enheter.

Flera notiser från samma app visas ny i grupp på låsskärmen eller i notiscenter, och du kan nu även finjustera hur specifika notiser syns och hörs.

Meddelanden och Memoji

Det finns nu en rad nya Animoji-funktioner, bland annat nya djur och den stora nyheten Memoji. Memoji är en tecknad version av dig själv som du kan skicka i Meddelanden.

Ladda ner iOS 12 idag

iOS 12 kan du ladda ner till din iPhone, iPad och iPod Touch om du går in i Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Alla enheter som kunde ladda ner iOS 11 kan ladda ner iOS 12, så det innebär att det uppdaterade operativsystemet fungerar på iPhone 5S och senare, iPad mini 2 och senare, iPad Air och senare, och iPod Touch generation 6. Som vanligt är uppdateringen helt gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *