Categories
applenyheter ios iphone

Det här är iOS 15

Apple har presenterat det nya operativsystemet till iPhone – iOS 15. iOS 15 kommer att kunna laddas ner för allmänheten i höst, men redan nu kan betatestare prova de nya funktionerna och bekanta sig med iPhones nya utseende. 

Spännande nyheter i iOS 15

iOS 15 kommer med en rad nya funktioner och uppdateringar för iPhone. Bland annat får FaceTime ett ansiktslyft, appen Meddelanden blir smartare, Wallet-appen får fler funktioner och den nya funktionen Shareplay lanseras. 

Här presenterar vi nyheterna vi är mest nyfikna på.

Apple satsar på delning – det här är Shareplay

Pandemin har förändrat hur vi umgås med våra nära och kära, detta är något Apple har valt att ta fasta på. Att titta på filmer, serier och lyssna på musik tillsammans fastän man kanske inte befinner sig i samma rum, eller ens i samma land, är något många har gjort under de senaste åren. Apple lanserar Shareplay för att göra denna aktivitet lite smidigare. 

Shareplay är ett samlingsnamn på en rad olika funktioner som gör det möjligt att dela skärm, och därmed synkronisera ljud och bild mellan två olika enheter, under ett FaceTime-samtal. Den här funktionen gör det enkelt att titta på ett avsnitt av en serie tillsammans, utan att behöva tajma att man trycker på play exakt samtidigt. 

Funktionen har stöd för Apple Music och Apple TV-appen, men även andra appar kommer att anslutas som Disney+, HBO Max och Twitch. 

FaceTime får ansiktslyft

Videosamtal har verkligen hamnat i framkant under det senaste året. Även här har Apple valt att satsa stort på FaceTime för att möta det stora behovet av att mötas och träffas, men på distans.

I iOS 15 blir videosamtal i grupper mer naturliga med funktionen Rumsligt ljud. Rumsligt ljud skiljer bättre på röster från olika enheter så att det är lättare att höra vem det är som pratar – nästan som om alla vore på plats framför en. Bilderna på alla deltagare i ett videosamtal blir lika stora, men den som pratar lyfts fram för att hamna i fokus. Appen blir även bättre på att ta bort bakgrundsljud. 

Det som allra flest verkar vara gladast för är dock något så enkelt som FaceTime-länkar. Med iOS 15 kan man skicka en länk till alla tänkta deltagare till ett framtida FaceTime-samtal. Precis som vi idag skickar länkar till samtal i Zoom, Google Meet eller Teams. 

Nytt Fokusläge i Meddelanden 

Appen Meddelanden blir smartare för att underlätta och ge bättre överblick. I iOS 15 kan man sätta på ett nytt Fokusläge. Fokusläget gör det möjligt att bara få notiser från valda appar och personer. Man kan ställa in olika fokuslägen för olika aktiviteter. När man jobbar kanske man bara vill få notiser från medarbetare, men när man är hemma kanske man bara vill få notiser från den närmaste familjen – allt detta kan ställas in och regleras. 

Man kan även få en sammanfattning av alla notiser man missat under dagen. Man ställer in vilken tid man vill få översikten, kanske när man slutar jobba, och då får man en sammanfattning av alla dagens aviseringar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *