Categories
ios ipad iphone

iOS 9

Till hösten kommer det uppdaterade operativsystemet till Apples mobila enheter, iPhone, iPad och iPod Touch (Apple Watch har ett eget operativsystem, Watch OS), iOS 9. Gränssnittet på operativsystemet kommer att likna det nuvarande, iOS 8, men en rad andra nyheter, förbättringar och uppdateringar har lagts till.

En sådan nyhet kommer att bli appen News. News kommer att samla nyheter från en rad olika källor och presentera dem i en snygg design anpassad för iOS 9. Till en början kommer appen bara att finnas i USA, Australien och Storbritannien, men den kommer till Sverige så småningom.

Multitasking kommer även att förbättras, särskilt i iPad, som med iOS 9 kommer att kunna ha split view, det vill säga två appar som visas samtidigt bredvid varandra där du kan använda båda apparna på samma gång. Slide over, ännu en nyhet, innebär att du kan välja att ha en app väntade i bakgrunden som du enkelt kan dra fram från kanten av skärmen. Picture in picture kommer att göra det möjligt att ha en video spelandes i hörnet av skärmen medan du arbetar i en annan app.

Den röststyrda assistenten Siri kommer att bli smartare, och kommer bland annat att automatiskt kunna lägga till möten du får sms eller mail om, och lista ut att du vill lyssna på musik när du kopplar in hörlurarna. Siri kommer även att kunna hitta bilder du frågar om utifrån datum eller platser.

Andra funktioner som har fräschats upp är Mail, man kan nu (äntligen) bifoga bilagor; Anteckningar, man kan numera rita i appen och lägga in bilder och länkar; sökfunktionen, man ska nu kunna få fram väder, Wikipedia-artiklar och aktiekurser direkt i sökfältet; Kartor, det erbjuds nu kartor över kollektivtrafiken i storstäder som New York, Chicago, San Francisco, London och Berlin; och Passbook har fått byta namn till Wallet.

Systemkraven kommer att vara samma som för iOS 8, vilket innebär att de äldsta enheterna som kan köra iOS 9 är iPhone 4s och iPad 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *