Categories
ipad

iPad Pro – den största iPad-nyheten sen iPad

På eventet i onsdags presenterades nyheter till Apple Watch, ny iPhone och ny Apple TV. Men den största nyheten, i alla fall sett i skala, var nya iPad Pro. Det har gått rykten om en större och kraftfullare iPad i ett par år, och nu är den äntligen här – och den är gigantisk. Skärmen är hela 12,9 tum, vilket är bra mycket större än den senaste modellen av iPad Air 2. Skärmen är inte bara större, utan har även fantastisk upplösning på 2732×2048 pixlar, vilket till och med är bättre upplösning än den senaste MacBook Pro med Retina-skärm.

Med en så fantastisk skärm vill man göra fantastiska saker, Apple presenterade därför Apple Pencil. Apple Pencil är en digital penna som fungerar tillsammans med det nya multitouch-systemet i iPad Pro, och gör det möjligt att rita och måla som aldrig förr på en iPad. Fördröjningen mellan din rörelse och vad som syns på iPad är bara på några millisekunder, vilket gör att det på många sätt känns som att arbeta med riktig penna och papper (men såklart så mycket bättre). Med olika tryck skapas olika tjocklekar på linjer och effekter, och spetsen på pennan mäter av lutningen vilket gör att du kan skugga precis som med en vanlig penna. Apple Pencil laddas med en lightningkontakt, som finns inbyggd i pennas topp, som du kan stoppa rakt in i din iPads kontakt.

Apple verkar äntligen ha insett att det ibland behövs ett fysiskt tangentbord när man arbetar med iPad, och lanserar därför ett fristående tangentbord, Smart Keyboard, till iPad Pro. Smart Keyboard fungerar som ett vanligt skydd till iPad, men där man kan vika ut ett tangentbord också, och inte bara ett stativ.

Hur mycket snabbare är iPad Pro då? Rejält mycket snabbare, om man får tro på Apple. iPad Pro har en A9X-processor, som ska vara 80 procent snabbare än A8X-processorn i iPad Air 2.

iPad Pro kommer att släppas till försäljning i november. Den minsta modellen på 32 GB kommer att kosta 799 dollar, 128 GB kommer att kosta 949 dollar, och den större modellen, på 128 GB, med mobilt bredband kommer att kosta 1 079 dollar. Apple Pencil kommer att säljas separat för 99 dollar, och Smart Keyboard för 169 dollar. Svenska priser har inte fastställts än.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *