Categories
Featured ios

iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X är näst på tur att få Apples omtalade batteri-funktion

Under veckan har Apple släppt den senaste versionen av sitt mobila operativsystem, iOS 12.1. Uppdateringen kommer med en hel del nyheter, bland annat gruppsamtal i FaceTime och nya emojis. iOS 12.1 lägger även till iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X till raden av iPhones som påverkas av Apples något kontroversiella funktion som saktar ner iPhone-modeller med äldre batterier för att förhindra oavsiktliga avstängningar.

Apples stora batteri-skandal

Det var under slutet av 2017 som en rad iPhone-användare upptäckte att deras enheter fungerade långsammare än vanligt efter att de uppdaterat till den då senaste versionen av iOS (iOS 10.2.1). Det blev snabbt en stor nyhet och många hävdade att Apple gjorde äldre modeller av sina enheter avsiktligt långsammare för att öka försäljningen av sina nya enheter.

Apple gick snabbt ut och dementerade ryktena. I ett öppet brev skrev Apple: ”Vi har aldrig, och skulle aldrig, göra något medvetet för att förkorta livet för någon Apple-produkt, eller försämra användarupplevelsen för att öka försäljningen.” Apple berättade att de infört funktionen för att enheter vars batterier börjar bli äldre, och därmed fungera sämre, ska fungera bättre och inte stängas av oväntat.

Litiumbatterier, som sitter i Apples iPhones och mycket annan elektronik, har en begränsad livstid. Ju äldre batteriet blir ju sämre blir det på att behålla sin laddning vilket såklart påverkar hur din enhet fungerar. Apple såg att många av deras äldre iPhone-modeller med batterier som börjat åldras stängde av sig oväntat. För att minska oväntade avstängningar införde de en strömförsörjningsfunktion som stryper viss prestanda från processorn.

Apples svar: Billigare batteri-byten och mer transparens kring batterihälsa

Trots detta var det många som fortfarande var arga och Apple erbjöd därför användare med påverkade modeller möjligheten att byta ut sina batterier till ett billigare pris under hela 2018. I en iOS-uppdatering infördes även Batterihälsa, en flik under Inställningar > Batteri som berättar hur mycket kapacitet batteriet har och om det påverkar telefonens prestanda eller inte.

Nu kommer funktionen även till iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X

När den här strömförsörjningsfunktionen introducerades påverkade den bara iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Men med uppdateringen till iOS 12.1 påverkas alltså även förra årets modeller iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X.

Enligt Apple är dock den här funktionen inte lika märkbar om man använder de nyare modellerna eftersom de har bättre utvecklad mjuk- och hårdvara.

Apple skriver: ”iPhone 8 och senare använder en mer avancerad hård- och mjukvarudesign som ger en bättre uträkning av hur mycket ström som behövs och batteriets kapacitet. Detta gör att vi kan använda ett annorlunda och mer exakt system som ser över prestandan och förhindrar att enheten stängs av oväntat. Därför kommer funktionen som styr telefonens prestanda att märkas mindre på iPhone 8 och senare. Alla batterier i alla iPhone-modeller kommer dock efter en tid att få försämrad kapacitet och kommer behöva bytas ut om man vill behålla samma prestanda som när de köptes.”

Funktionen som sänker iPhones prestanda om telefonen har stängts av oväntat på grund av batteriets minskade kapacitet går att stänga av om man vill, men Apple rekommenderar det inte. Om iPhone stängs av oväntat när funktionen är avstängd sätts den automatiskt på igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *