Categories
Featured iphone

iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X påverkas inte på samma sätt av Apples batteriskandal

Apple har publicerat ett nytt support-dokument som beskriver hur en iPhones batteri-hälsa förändras över tid och vad Beta-uppdateringen av iOS 11.3 som kom i veckan innebär.

Apple skriver att iOS 11.3 förbättrar den funktion som hanterar prestandan utifrån batteriets hälsa. Nu kommer systemet systematiskt kontrollera och utvärdera hur mycket prestanda som behövs för att telefonen inte ska stänga av sig oväntat och anpassa sig därefter. Om batteriets hälsa klarar av att leverera den strömförsörjning som behövs när telefonen arbetar till max kommer prestandan inte påverkas. Men om en oväntad avstängning sker kommer prestandan sänkas så att telefonen kan fungera normalt, om än något långsammare, igen. Med denna uppdatering kommer systemet alltså pågående hålla koll på vad iPhone-batteriet klarar av och inte och anpassa prestandan därefter.

Apple beskriver även hur den här funktionen påverkar deras nyaste iPhone-modeller: iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X. ”iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X använder en mer avancerad design för hårdvaran och mjukvaran som ger en mer precis uppfattning av både strömmen som behövs och batteriets styrka och om det är kapabelt att maximera hela systemets prestanda. Detta gör det möjligt att ha en annan form av system i iOS som tillhandahåller prestandan och som mer exakt kan förutse och undvika oväntade avstängningar. Ett resultat av detta blir att prestandasänkningar inte kommer synas lika tydligt i iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X. Över tid kommer alla uppladdningsbara batterier i alla iPhone-modeller försämras vilket kommer påverka prestandan under ”peak performance”, och de kommer därför behöva bytas ut till slut.”

Apple har tidigare sagt att iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X inte har den här funktionen installerad som hanterar prestandan när batteriets hälsa försämras, men nu vet vi i alla fall lite mer om hur de här modellerna kommer att fungera när deras batterier blir äldre och mer slitna.

För användare av äldre iPhone-modeller, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhoen SE, iPhone 7 och iPhone 7 Plus, kommer det med iOS 11.3 en funktion som gör det möjligt att hålla koll på batteriets hälsa. I appen Inställningar ska det finnas en ny sektion som heter Batterihälsa där man kan hålla koll på hur enheten och processorn påverkas av batteriets hälsa. Apple har även valt att i och med iOS 11.3 stänga av funktionen som saktar ner telefonen för att förhindra oväntade avstängningar och den kommer bara att sättas på om telefonen faktiskt stängs av oväntat. Fastän telefonen har stängts av oväntat kommer man ändå kunna gå in i Inställningar och stänga av funktionen igen, dock behöver man göra detta efter varje oväntat avstängning.

Efter batteri-skandalen gick Apple ut och sa att de skulle sänka priset på nya batterier under hela 2018 till iPhone 6 och uppåt om man kände att telefonens prestanda försämrats. Den amerikanska senatorn John Thune skrev ett brev till Apple med en rad frågor om batteri-skandalen och han hade bland annat en fråga om just detta. Han skriver: ”Har Apple funderat på huruvida kunder som har köpt ett nytt batteri till fullpris för att återfå prestandan till sina telefoner kommer få tillbaka någon del av vad de betalat?” Thune undrar alltså om de som redan har bytt ut sina batterier kan få samma rabatt som de som kommer byta ut sina batterier nu kommer att få. Apple svarade att de undersöker saken och kommer återkomma när de vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *