Categories
Featured iphone

iPhone kan få bättre batteritid – med ny skärmteknik

Apple försöker ständigt utveckla batteritiden i sina produkter, men försöker samtidigt göra dem så smala och nätta som möjligt, samtidigt som skärmarna bli större och behöver mer ström för att fungera. Det är inte alltid en lätt kombination. Nu har forskningsföretaget IHS Markit delat med sig av hur de tror att Apple kommer att lösa den här problematiken i kommande iPhone- och Apple Watch-modeller.

Nytt bakplan ska ge bättre batteritid

IHS Markit tror att lösningen ligger i bakplanet. Bakplanet är tekniken i skärmen som stänger av och sätter på individuella pixlar, och därmed påverkar skärmens upplösning, snabbhet och hur mycket ström som skärmen behöver.

Dagens iPhone-modeller med OLED-skärm använder något som kallas LTPS TFT (det står för ”low-temperature polysilicon thin-film transistors” på engelska) i tekniken i bakplanet. Det IHS Markit tror är att Apple kommer att uppdatera tekniken till LTPO TFT (”low-temperature polycrystalline oxide”). LTPO TFT kan i praktiken förlänga en iPhones batteritid med 5-15 % eftersom den tekniken kan ta vara på mer ström och på så sätt bli mer effektiv.

En förbättrad batteritid med 5-15 %

Apple har under de senaste åren satsat stort på modeller med större skärmar och bättre upplösning, detta gör förstås att det krävs mer ström samtidigt som konsumenten inte är villig att kompromissa när det kommer till batteritid. Varje litet framsteg Apple gör när det kommer till ström och batteri är alltså av största vikt. 5-15 % kanske inte låter så mycket, men för Apple skulle det vara ett stort steg i rätt riktning.

Samsung och LG tillverkar OLED-skärmar till Apple

Idag är det framförallt Samsung som tillverkar OLED-skärmar till Apple och deras iPhone-modeller, men LG kommer troligtvis börja ta över tillverkningen då Apple har investerat mycket i deras utveckling av OLED-skärmar. Idag är det dessutom bara Samsung och LG som tillverkar OLED-skärmar med LTPO-teknik. Både Samsung och LG levererar dock OLED-skärmar till Apple Watch, och troligtvis, enligt IHS Markit, kommer de snart att börja utveckla OLED-skärmar med LTPO till klockan.

Den nya tekniken kommer att introduceras med Apple Watch

IHS Markit tror att den här tekniken först kommer att synas på Apple Watch och sen introduceras till iPhone över tid. Apple använde samma taktik när de först började arbeta med OLED-skärmar. Apple Watch var den första enheten som fick OLED-skärm och tekniken introducerades senare till iPhone med iPhone X förra året.

Tekniken kommer inte synas i de iPhone- eller Apple Watch-modeller som väntas lanseras senare i höst. Enligt nästan alla rykten kommer Apple att lansera tre nya modeller i år, alla med samma design som iPhone X. Det handlar om en uppdaterad version av iPhone X (iPhone XI eller iPhone 11?), en Plus-modell och en billigare modell med LCD-skärm (iPhone 9?).

Den här tekniken IHS Markit pratar om fungerar alltså bara på OLED-skärmar, vilket kan tyda på att Apple är på väg att plocka bort sina LCD-modeller helt. OLED-skärmar är dock fortfarande väldigt dyra att tillverka vilket gör att prislappen på de modellerna blir högre än modellerna med LCD-skräm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *