Categories
Featured iphone

iPhone med stöd för 5G – kan dröja till efter 2020

Nästa år, 2019, kommer de första mobilnäten med den nya och snabbare 5G-tekniken att lanseras runt om i världen för allmänheten. Bloomberg rapporterar att Apple kommer att vänta till minst 2020 innan de lanserar tekniken i sina iPhones.

Apple väntar med 5G-teknik

5G efterträder 4G som blev standard 2011. 5G förväntas ge enheter snabbare uppkoppling, mindre fördröjning och bättre täckning på flera platser. Att Apple väljer att vänta med att implementera den senaste tekniken i sina iPhones kommer inte som en chock eftersom de valde att göra samma sak när både 3G och 4G först lanserades.

Enligt Bloomberg valde Apple att vänta med att uppdatera till 3G och 4G eftersom de trodde att de första telefonerna som lanserades med den nya tekniken skulle få problem och uppleva dålig täckning vilket skulle leda till att kunder inte blev så sugna på att uppdatera förrän tekniken blivit mer fläckfri. Deras förutsägelse visade sig vara rätt, och när Apple väl lanserade iPhone-modeller med de senaste näten upplevde de inte alls lika många problem som modeller från andra tillverkare som lanserats upp till ett år tidigare.

Samsung och Huawei lanserar 5G-telefoner nästa år

Om detta är anledningen till att Apple återigen väljer att vänta med den senaste tekniken vet vi inte, men Bloomberg varnar för att omställningen till 5G kommer med betydligt fler fördelar än tidigare teknikskiften vilket kan leda till att Apple kommer på efterkälken jämfört med sina konkurrenter om de faktiskt väljer att vänta. Många tror att 5G kommer att bli ett stort dragplåster för kunder som vill uppdatera sina mobiltelefoner.

Mark Hung, analytiker, berättar för Bloomberg: ”Apple har alltid varit långsamma när det kommer till mobilteknologi. De har inte blivit påverkade förr, men 5G kommer att bli mycket lättare att marknadsföra. Om de väntar bortom 2020, då tror jag att de kommer att bli påverkade.”

Apples huvudkonkurrenter Samsung kommer att lansera sin första modell med stöd för 5G redan nästa år, precis som kinesiska Oppa och Huawei.

Konflikt med Qualcomm kan ligga bakom beslutet

Bloomberg lyfter Appels pågående konflikt med Qualcomm, den ledande tillverkaren av 5G-chip, som ytterligare en anledning till att Apple väljer att vänta.

I januari 2017 stämde Apple Qualcomm för att de ska ha undvikit att betala Apple nästan 1 miljard dollar. Qualcomm svarade genom att stämma Apple i april 2017 med påståenden om att Apple skulle ha misslyckats med att föra rättvisa förhandlingar när de förhandlade om 3G och 4G.

Apple har istället valt att arbeta med Intel, som har meddelat att de inte kommer att lansera några 5G-chip till mobiltelefoner under 2019.

Både Samsung och Huawei har möjligheten att tillverka egna 5G-chip, så det finns fler aktörer på marknaden förutom Qualcomm och Intel. Det ses dock inte som troligt att Apple kommer att använda chip från sina konkurrenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *