Categories
Featured iphone

iPhone X är världens populäraste smartphone

iPhone X säljer bäst i världen enligt researchföretag

Researchföretaget Strategy Analytics har gjort en sammanställning av smartphone-försäljningen i världen under det gångna kvartalet. Trots flera uppgifter som pekat på att Apples flaggskepp iPhone X inte sålt så bra som företaget hoppats på ligger den för andra kvartalet i rad etta på Strategy Analytics topplista.

Tillbakavisar tidigare uppgifter om att iPhone X sålt dåligt

Under de gångna månaderna har flera olika källor menat att Apples iPhone X sålt dåligt. Samsung, som tillverkar OLED-skärmarna till iPhone X, gick efter företagets förra kvartalsrapport ut och sa att deras försäljning av dessa OLED-skärmar minskat. Apple är idag Samsungs största kund av flexibla OLED-paneler och många, däribland Bloomberg, drog slutsatsen att detta berodde på en minskad efterfrågan av Apples iPhone X. Andra källor menar att Apple trodde för mycket på iPhone X och tillverkade alldeles för många exemplar av telefonen, vilket resulterat i att de har för stora lager av iPhone X och därför varit tvungna att minska tillverkningen eftersom försäljningen gått trögare än väntat. Apple har dock gått emot dessa uppgifter gång på gång och vid företagets förra kvartalsrapport sa Tim Cook, Apples VD, att iPhone X varit Apples mest sålda iPhone-modell varje månad sen den lanserades.

16 miljoner iPhone X sålda under 2018 hittills

Dessa nya uppgifter från Strategy Analytics bekräftar Tim Cooks uppgifter. Under de första tre månaderna av 2018 ska Apple ha sålt 16 miljoner iPhone X, vilket gör den till överlägsen vinnare i deras statistik. Juha Winter, analytiker på Strategy Analytics, skriver: ”För andra kvartalet i rad förblir iPhone X världens mest populära smartphone-modell, detta på grund av en blandning av god design, sofistikerad kamera, omfattande appar och en stor närvaro av enheter i butiker.”

Fyra iPhone-modeller på topp fem

Som sagt ligger iPhone X etta med 16 miljoner sålda enheter. På andra plats finns Apples iPhone 8 med 12,5 miljoner sålda enheter, tredjeplats iPhone 8 Plus med 8,3 sålda, fjärdeplats tar iPhone 7 med 5,6 miljoner sålda enheter, på femte plats finns kinesiska Xiaomi Redmi 5A med 5,4 miljoner sålda och inte förrän på sjätte plats finns Samsung Galaxy S9 Plus med 5,3 miljoner sålda enheter.

Apple plockar alltså alla de fyra högsta platserna, och den första Android-telefonen på listan är kinesiska Xiaomi Redmi 5A.

Tim Cook: ”iPhone X – en Super Bowl-vinnare”

Apple presenterade sin kvartalsrapport för årets första månader tidigare i veckan. Då meddelande de att Apple sålt 52,2 miljoner iPhone-enheter världen över under kvartalet. De presenterar dock aldrig försäljningssiffror för specifika modeller, men att snittpriset på en iPhone gick upp från 655 amerikanska dollar till 728 amerikanska dollar tyder på att iPhone X sålt ganska bra. Priset på iPhone X är nämligen avsevärt dyrare än priset på Apples andra iPhone-modeller.

I samband med presentationen av Apples kvartalsrapport sa Tim Cook att deras kunder valt iPhone X över alla andra iPhone-modeller varje vecka under det senaste kvartalet, precis som de gjorde under förra årets sista kvartal. Han gjorde även en Super Bowl-metafor och sa att iPhone X är som en Super Bowl-vinnare – det är fortfarande en vinnare men man vill alltid att de ska ta några poäng till. Detta kan tolkas som att iPhone X sålt bäst av alla smartphone-modeller, men Apple hade ändå hoppats på lite mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *