Categories
iphone Nyheter

iPhone X – I framkant av modern teknik

Trycket var som väntat stort och det var många runt om i världen som köande i flera timmar, nästintill dagar, för att få tag på den nya telefonen först av alla. Och visst är iPhone X en dröm för många Apple-entusiaster. Skärmen sträcker sig över hela mobilens framsida och den är sprängfylld med ny teknik och fräcka finesser: kameran är bättre än någonsin, man kan låsa upp telefonen genom att den känner igen ditt ansikte och hemknappen är ett minne blott.

Dock har iPhone X stött på några mindre problem när den nått allmänhetens händer. Vintern har börjat dra in över Sverige och flera användare har fått problem med att skärmen under några sekunder inte registrerar tryck när telefonen tas ut i temperaturer under nollan. Inte optimalt för en användare i detta avlånga och kalla land när det närmar sig december. Apple var dock snabba på bollen och har skickat ut en uppdatering av operativsystemet som ska lösa problemet eftersom det ligger i mjukvaran och inte i telefonens teknik. Att alltid ha sin telefon uppdaterad till senaste versionen av iOS är alltså ett hett tips för alla iPhone X användare om man vill att telefonen ska fungera lika bra som utlovat.

Skärmen i iPhone X är som väntat den bästa iPhone-skärmen någonsin, men det kommer inte gratis. I iPhone X har Apple valt att gå ifrån lcd-skärmen, som de använt i sina tidigare modeller, till en oled-skärm. Samsungs dyraste modeller och vissa andra Android-modeller har använt sig av oled-skärmar i ett par år. Ett problem som uppkommer med en oled-skäm är att bilden kan frysa fast på skärmen och sedan synas som en skugga över andra bilder. Detta är ett problem många har haft med plasma-tv när det var populärt. För att minimera risken kan det vara en bra idé att inte visa statiska bilder för länge och att skruva ner ljusstyrkan på skärmen om man till exempel läser längre texter på sin mobil och är på samma sida länge. Om problemet ändå uppstår är ett tips att stänga av telefonen en stund, och i bästa fall har skuggbilden försvunnit när den sätts på igen. Som alltid är det bra att hålla koll på sin garanti, och få skärmen utbytt om det uppstår skuggbilder som inte vill försvinna.

Såklart, trots dessa mindre problem, ligger iPhone X i framkant när det kommer till modern teknik. Den amerikanska tidskriften Time (https://time.com/5023212/best-inventions-of-2017/) listade i slutet på förra veckan årets tjugofem bästa uppfinningar, och där återfanns Apples iPhone X. Telefonen delar listan med bland annat Teslas nya elbil, Model 3; våren och sommarens populära leksak, Fidget Spinner; Ember Mug, en digital mugg som håller ditt kaffe i exakt rätt temperatur; och Nikes Pro Hijab, en hijab i lätt material för aktiva och sportande kvinnor som vill bära slöja. iPhone X fanns med på listan med motivationen att det är världens just nu mest sofistikerade smarta telefon. Apples chefsdesigner, Jonathan Ive, säger att iPhone X kan ses som ett avslut på den iPhone som vi känner idag, och hintar om en ny generation telefoner som med största sannolikhet kommer förnya genren återigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *