Categories
iphone

iPhone X i världen

Produktionstakten för iPhone X har äntligen börjat ta fart och i slutet på förra veckan lanserades Apples nya flaggskepp i tretton nya länder: Albanien, Bosnien, Kambodja, Kosovo, Macau, Makedonien, Malaysia, Montenegro, Serbien, Sydafrika, Sydkorea, Thailand och Turkiet. Lanseringen av iPhone X har dock inte gått helt fläckfritt i Sydkorea. Bara dagar innan telefonen skulle lanseras besöktes Apples högkvarter i huvudstaden Seoul av Sydkoreanska myndigheter som ifrågasatte företagets affärsverksamhet. Den brittiska tidningen Metro, som först skrev om nyheten, spekulerar kring om besöket var ett försök från Sydkoreanska myndigheter att hämma den förväntade framgången för iPhone X i landet. Sydkorea är nämligen hemlandet för Apples kanske största konkurrent Samsung. Det här är inte första gången Sydkoreanska myndigheter försöker sätta käppar i hjulet för Apple. 2015, när Apple nådde rekordhöga försäljningssiffror i landet, sattes en specialgrupp in för att undersöka huruvida utländska teknikföretag skadade den inhemska marknaden för smarta telefoner. Samsung lanserade även nyligen en kampanj i landet, ”Upgrade to Galaxy”, som erbjuder iPhone-användare en en månader lång prövoperiod med Samsung Galaxy Note 8 eller Samsung Galaxy S8. Samsungs ordförande, Lee Jae-young, blev även satt i fängelse för korruption i augusti i år. Han anklagades bland annat för betalningar i utbyte mot politiska fördelar. Så det är inte helt tagit ur luften att myndigheterna i Sydkorea kanske inte är jätteglada över lanseringen av iPhone X i landet.

I Sverige går det å andra sidan lite lättare. Om man köper en iPhone X idag har leveranstiden här kortats rejält. Istället för att vänta sex veckor, kan man nu få den levererad på mellan en och två veckor, i alla fall om man handlar den på Apple Store på nätet. Den snabba leveranstiden beror inte på låg efterfrågan, vilket var en slutsats många ville dra, utan det beror snarare på att produktionstakten på Apples fabriker har ökat och de problem de hade med produktionen i början har blivit lösta. När telefonen lanserades, för ungefär två månader sedan, låg produktionstakten på mellan 50 000-150 000 exemplar per dag, men den har idag stigit till mellan 450 000-550 000 exemplar. Tack vare den ökade produktionstakten tror Apple att deras leveranser av iPhone X kommer att öka med 10-20 procent under de sista månaderna av året.

I början på december förväntas telefonen lanseras i ytterliga tre länder: Colombia, Chile och Brasilien. I Brasilien förväntas dock inte försäljningen nå några rekordnivåer och utbudet är begränsat. Det beror kanske mest på att startpriset på en iPhone X i de brasilianska butikerna kommer att börja på 6,999 reals, vilket motsvarar omkring 18 000 svenska kronor. Det kan jämföras med de 11 495 kronor man får betala för den minsta versionen här i Sverige, och de 999 dollar den kostar i USA. Priset är alltså mer än dubblat om man jämför med det amerikanska priset. Den dyra prislappen beror i första hand på landets tull på hela 60 % på importerade produkter som är värda upp till 25 000 svenska kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *