Categories
applenyheter Featured iphone

iPhone XR

iPhone XR är Apples nya lite mer prisvänliga telefon. Den lanserades under veckan precis som flaggskeppsmodellerna iPhone Xs och iPhone Xs Max och nya Apple Watch Series 4. Till skillnad från Xs-modellerna har XR en LCD-skärm istället för en OLED-skärm vilket gör att prislappen på den här telefonen inte blir riktigt lika hög.

Inte första gången Apple lanserar en billigare iPhone

Det här är inte första gången Apple satsar på att lansera en lite billigare variant av iPhone. Apple har tidigare släppt den färgglada och lite plastiga iPhone 5C och iPhone SE som har en design som påminner om iPhone 4 och iPhone 5. Om lanseringen av iPhone-modeller i olika prisklasser sa Apples VD Tim Cook det här till den japanska tekniksidan Nikkei: ”Vi vill erbjuda något för alla. Vi förstår att det finns en stor skillnad på vad kunder letar efter och en stor skillnad på vad kunder är villiga att betala.”

iPhone XR får samma processor som iPhone Xs

Det finns dock en stor skillnad mellan Apples tidigare ”budget”-modeller och iPhone XR, iPhone XR får precis samma snabba och moderna processor som iPhone Xs och iPhone Xs Max. I iPhone XR sitter nämligen Apples nya A12 Bionic-processor. A12 Bionic kommer med en rad fördelar för iPhone XR. Kameran får bland annat porträtt-läge och kan med hjälp av maskininlärning separera motivet från bakgrunden och göra bakgrunden suddig. iPhone XR får även TrueDepth-kamera vilket gör att den får Face ID och animojis.

Liquid Retina från kant till kant

Fastän iPhone XR inte får Apples modernaste OLED-skärm så har LCD-skärmen ändå fått en rad förbättringar. Apple kallar den ”Liquid Retina” och hänvisar till den som den mest avancerade LCD-skärmen som sitter i en smartphone. Precis som iPhone X och de nya modellerna iPhone Xs och iPhone Xs Max så går skärmen från kant till kant, den har rundade hörn och går att väcka bara genom att nudda vid den. Den ska även ha fått bättre färgåtergivning och bättre vitbalans.

iPhone XR kommer i 6 olika färger

Den största skillnaden mellan iPhone XR och iPhone Xs-modellerna vid första anblick är färgerna. iPhone XR kommer i sex olika färger: vit, svart, gul, blå, korall och röd. Den röda modellen är ett samarbete med Product Red och en del av intäkterna går till ett engagemang för att öka medvetenheten kring HIV/AIDS.

iPhone XR har IP67-märkning och är vattentät. Den är inte lika vattentålig som Xs-modellerna (upp till två meter i 30 minuter), men lika tålig som iPhone-modellerna som lanserades förra året. Om du spiller ett glas vatten på telefonen ska det alltså inte vara några större problem.

Förhandsbokningar i oktober

iPhone XR kommer inte kunna förbeställas förrän den 19 oktober. Förseningen ska inte vara ett hemligt knep från Apples sida att få fler att köpa de dyrare Xs-modellerna, utan det handlar om att de inte har hunnit tillverka tillräckligt många enheter. Den avancerade LCD-skärmen tros vara boven i dramat och har varit svårare att få till än vad Apple förväntat sig.

iPhone XR kommer att kosta 9 495 kronor i den enklaste modellen med 64 BG, 10 095 för modellen med 128 GB och 11 395 kronor för den största modellen med 256 GB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *