Categories
Featured iphone

iPhone XRs kamera imponerar

iPhone XRs kamera är den just nu bästa enkelkameran på en mobiltelefon, det tycker fotosajten DxOMark som gjort ingående tester på XRs kamera och publicerat en längre artikel om testet. Enligt DxOMarks poängtabell hamnar iPhone XR precis under Huawei P20 och ett par poäng över Samsung Galaxy S9 Plus. Listan toppas av Huawei P20 Pro och på andra plats hittas iPhone XS Max. iPhone XR passerar då Googles Pixel 2, som är den näst bästa singelkameran enligt DxOMark.

iPhone XR har bara en kamera på baksidan men har ändå många av XS funktioner

iPhone XR har en kamera på baksidan, till skillnad från sina storasyskon XS och XS Max som har två. Kamerans vidvinkellins har en bländare på f/1,8 och zoomlinsen har en bländare på f/2,4. Precis som XS-modellerna kan iPhone XR ta bilder i porträttläge, där objektet är i fokus men bakgrunden suddig, fastan den bara en kamera. XRs mjukvara analyserar bilden och skapar det korta skärpedjupet artificiellt.

iPhone XR imponerar med sina stillbilder

Under testerna fann DxOMark att bildkvaliteten man får med iPhone XRs kamera är snarlik bildkvaliteten man får med Apples dyraste modell iPhone XS Max. Exponeringen, färgerna, detaljerna, brus och artefakter lyfte de särskilt fram. De tycker dock att zoomen och bokeh-effekten på XR inte riktigt kan mäta sig med XS Max. Det konstgjorda korta skärpedjupet som bokeh-effekten tillför ser en aning artificiellt ut med iPhone XR och effekten fungerar bara med bilder på människor, inte andra objekt. Under deras tidigare tester med XS Max lyfte de fram att blixten på kameran var en av dess svagaste punkter, den tycker de att Apple har förbättrar en aning med iPhone XR.

DxOMark lyfter särskilt fram att iPhone XR har en väldigt bra exponering och tar fina bilder under de flesta ljusförhållanden. De beskriver att kameran fångar bilder levande och med vackra färger i även om det är lite mörkare. En av kamerans största nackdelar menar de dock är att bilderna kan bli en aning gryniga om de tas inomhus med lite ljus.

När det kommer till video tycker DxOMark att XR och XS Max även där når en liknande kvalitet. De kritiserar dock XRs vitbalans som de tycker är en aning ostabil om man filmar inomhus. Google Pixel 2, som även den har en singelkamera, anser de presterade liknande XR när det kommer till video, men XR slår dock Pixel 2 när det kommer till stillbilder vilket gör att Apples modell når en högre poäng på deras totala lista.

DxOMark: ”iPhone XR är ett bra alternativ om man vill uppgradera sin iPhone”

Sammanfattningsvis menar DxOMark att iPhone XR är ett utomordentligt alternativ om man är ute efter att uppgradera sin iPhone. XS-modellerna är betydligt dyrare men kameran är på många sätt likvärdig. iPhone XR blir billigare i och med singelkameran och LCD-skärmen. Singelkameran gör dock att man blir tvungen att kompromissa med vissa detaljer jämfört med en modell med två kameror, som zoom och bokeh-funktionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *