Categories
applenyheter Featured

iPod touch 7 kan vara på gång

Apple kan vara på gång med en ny iPod touch, som i så fall blir generation 7, i alla fall om man ska tro på uppgifter från den japanska Mac-sajten Mac Otakara. Mac Otakara ska ha fått uppgifterna från ett par av Apples leverantörer under den stora teknikmässan CES 2019, som även AppleSverige besökte. 

Få uppgifter om iPod touch 7

Mac Otakara delar dock inga fler uppgifter om hur en uppdaterad iPod touch kan komma att se ut eller när den skulle lanseras. De skriver: ”Jag har hört från flera av Apples leverantörer som besökte CES 2019 att Apple kanske kommer att utveckla en iPod touch generation 7 som ersätter iPod touch generation 6. […] Vi gissar att Apple kommer att fortsätta att marknadsföra iPod touch som deras billigaste portabla enhet för att lyssna på musik via Apple Music och spela app-spel.”

iPod touch är Apples idag enda iPod-modell

iPod touch generation 6 kom ut i juli 2015 och har en A8-processor, en kamera med 8 megapixlar och finns att köpa i sex olika färger. Den finns idag tillgänglig med antingen 32 GB eller 128 GB utrymme. Den mindre modellen kosta 2 295 kronor och den större modellen kostar 3 495 kronor. 

Apple har haft en rad olika iPod-modeller på marknaden sen den första iPoden lanserades i oktober 2001 (den hade ett mekaniskt klickhjul och 5 GB utrymme). 2017 slutade de sälja iPod shuffle och iPod nano vilket gör att iPod touch idag är den enda iPod-modellen på marknaden som Apple säljer. Många har undrat om det har funnits någon framtid för Apples iPod överhuvudtaget, men enligt Mac Otakara så finns det i alla fall lite hopp. 

Idag väljer nog många av Apples kunder att investera i en iPhone eller iPad istället. Apples idag billigare iPad  kostar 3 795 kronor, alltså bara ett 300 kronor dyrare än iPod touch med 128 GB utrymme. Det låter dock inte helt orimligt att Apple vill ge sin en gång så populära musik-spelare några år till med en bättre och snabbare processor och förbättrad kamera. 

iPod shuffle fyller 14 år

För några dagar sedan fyllde dessutom den första generationen av Apples iPod shuffle hela 14 år. iPod shuffle presenterades av Apples förra VD Steve Jobs under Macworld Expo i San Francisco den 11 januari 2005. Den då unika musikspelaren var avlång och vit, saknade helt skärm, hade ett utrymme på 512 MB eller 1 GB (omkring 120 eller 240 låtar) och spelade all musik slumpmässigt. Man kunde även använda iPod shuffle som en vanlig USB-sticka och spara sina filer på den och använda den för att föra över filer mellan datorer. 

Steve Jobs berättade då att iPod shuffle var ”mindre och lättare än ett paket tuggummi” och att den stod ut gentemot andra mp3-spelare eftersom ”de flesta andra musikspelare med flash-minne har en liten display och komplicerade kontroller som användaren måste använda för att hitta sin musik. Med iPod shuffle kan du koppla av och den ger dig nya kombinationer av din musik varje gång du lyssnar.”

Den sista iPod shuffle-modellen som Apple lanserade var iPod shuffle egenration 4 som kom i september 2010. Den var då liten och fyrkantig och kom i fem olika färger (men saknade fortfarande display). I juli 2017 slutade Apple sälja iPod shuffle. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *