Categories
applenyheter iphone

Jailbreak av iPhone kan vara ett minne blott

Att jailbreaka sin iPhone, eller annan iOS-enhet för den delen, har varit populärt sen den första iPhonen lanserades för över tio år sedan. Jailbreak innebär att man går in i mjukvaran på iOS-enheten och det gör det möjligt att ladda ner och installera program och appar från tredje part, alltså applikationer som inte är godkända av Apple och inte finns i Apples App Store. Alla applikationer accepteras inte av Apple, och då väljer många att publicera dem i till exempel Cydia, en alternativ app store för just jailbreakade iOS-enheter, istället. Det bör tillägas att metoden inte är lagliga i många länder och att processen upphäver garantin från Apple. Risken är också större att råka ut för program som kan vara skadliga för din iPhone, eftersom apparna inte kontrolleras. I dagarna kom besked om att två stora programarkiv på Cydia, ModMyi och ZodTTD/MacCiti, stänger ner, och jailbreak kan nu bli ett minne blott.

Ett tydligt tecken på att jailbreak inte är tidens melodi längre är att fastän iOS 11 släpptes för flera månader sedan så har det inte kommit ut något jailbreak för uppdateringen än. Det kan bero på att iPhone har blivit svårare att hacka, eller så beror det på att iOS har blivit mer flexibelt och behovet av att jailbreaka inte är lika stort. Mest troligt är en kombination av båda. För att sätta det i perspektiv kan det vara intressant att gå tillbaka till jailbreaks glansdagar, första åren efter de första iOS-enheterna, iPhone och iPod Touch, släpptes 2007. På den tiden fanns inte App Store, och att jailbreaka gjorde det helt enkelt möjligt att ladda ner appar och spel. Det gjorde det även möjligt att göra något så simpel som att ändra bakgrund på enheten, något som inte var möjligt med de första versionerna av iOS. Många av de små anpassningarna som gjorde jailbreak populärt har Apple infört i sina uppdateringar av iOS. Några exempel är notifikationer på låsskärmen, multitasking, att kunna svara på meddelanden utan att lämna appen du använder, att kunna spela in skärmen och mycket mer. Det har även varit populärt att jailbreaka Apple TV och installera Firecore aTV Flash. En jailbreakad Apple TV gör det möjligt att ladda ner appar och program direkt i enheten, något som är möjligt med dagens modeller men som inte varit möjligt med de tidigare modellerna. När den fjärde generationen av Apple TV släpptes 2015, med en egen App Store, har behovet helt enkelt inte varit lika stort. Med stängningen av två av tre populära programarkiv på Cydia blir programalternativen än färre för jailbreak-entusiaster och metoden kommer troligtvis dö ut ännu mer under kommande år.

Cydias skapare, Jay Freeman, intervjuades av tekniksajten Motherboard tidigare i år. Redan då såg han att döden för jailbreak var nära: ”Vad får du i slutändan? Förr fick du fräcka funktioner som nästan blev anledningen till varför du ägde telefonen. Och nu får du små modifikationer. […] Det blir, typ, en dödsspiral, när färre bryr sig om att jailbreaka, bryr sig färre utvecklare om att ta sig an intressanta funktioner, vilket betyder att färre ser någon anledning att jailbreaka. Vilket betyder att färre jailbreakar, vilket gör att färre utvecklare bryr sig. Och så dör du långsamt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *