Categories
Apple Pay Featured

Klarna får stöd för Apple Pay i Sverige

Apple Pay, Apples kontantlösa betaltjänst, är ännu inte särskilt utbredd i Europa och särskilt inte i Sverige. Idag, den 11 december, har dock betaltjänsten Klarna lagt sig till den lilla skaran av banker som erbjuder Apple Pay.

Som klarna-kund kan du nu betala med Apple Pay – om du har Klarna-kortet

Det är svenska kunder som använder Klarnas egna kort, Klarna-kortet, som nu kan lägga till kortet i Apple Pay och betala med sin iPhone eller Apple Watch. Apple Pay fungerar i dagsläget med alla Apple Watch-modeller och iPhone SE, iPhone 6 eller senare.

Du lägger helt enkelt till ditt betalkort i Wallet-appen och betalar sedan med Apple Pay utan att behöva ta fram ditt betalkort eller ange någon kod. Du behöver bara legitimera dig med antingen Face ID eller Touch ID om du betalar med din iPhone.

I ett pressmeddelande från Klarna om Apple Pay berättar Klarnas Chief Product Officer, David Fock: ”Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att använda Apple Pay. Apple Pay tillsammans med Klarna vill erbjuda ett lätt, säkert och privat sätt att betala, och erbjuda den bästa möjliga shoppingupplevelsen och underlätta våra kunders liv. Att handla med din iPhone eller Apple Watch betyder att glömma din plånbok eller pin-kod är problem som tillhör det förflutna. […] Detta var ett naturligt nästa steg för oss.”

Nordea är den enda av de större svenska bankerna som erbjuder Apple Pay

I Sverige fungerar idag Apple Pay med Klarna, American Express, Edenred, ST1 och Nordea. Det är alltså bara Nordea av de större svenska bankerna som valt att ansluta sig till betaltjänsten.

När Apple Pay lanserades i Sverige i oktober 2017 (tre år efter att tjänsten lanserats i USA) var det få svenska banker som ville uttala sig om, eller när, de skulle erbjuda tjänsten och många sa att de arbetade på egna kontantlösa betallösningar istället.

Apple Pay lanseras i Tyskland

I måndags lanserades Apples Pay i Tyskland för första gången. Till skillnad från Sverige så är det ett par större banker i Tyskland som valt att erbjuda tjänsten däribland American Express, Deautsche Bank och Fidor Bank.

Idag erbjuds Apple Pay i olika utsträckning i 11 europeiska länder däribland Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Norge, Storbritannien, Spanien och Italien.

Apple Pay saknar dominans i Europa – utreds därför inte av EU-kommissionen

Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrensfrågor inom EU, berättade i en intervju med nyhetsbyrån Reuters den 10 december att Apple Pay inte har tillräckligt många användare i Europa för att det ska vara aktuellt med någon konkurrensutredning av tjänsten.

Vestager berättar: ”När vi tittar på det, vid första anblick kan vi inte se att Apple har någon slags dominans. Det betyder inte att vi i framtiden inte kommer titta närmare på dem. Men idag finns det inte nog med bevis för att starta en utredning.”

Google har fått böta uppemot 6,8 miljarder Euro de senaste 18 månaderna för att de har brutit mot EUs konkurrenslagar när det kommer till digitalbetalning. Apple Pay hade kunnat bli aktuellt för ytterligare utredning eftersom Apple Pay är förvalt för iPhone-användare när de ska välja betalmetod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *