Categories
applenyheter Featured

Mac Pro fyller 5 år – när kommer uppföljaren?

Idag är det fem år sedan Apple senast uppdaterade Mac Pro, förutom en prissänkning i april 2017.

Mac Pro – Apples ”soptunna”

Den 19 december 2013, alltså för hela fem år sedan, släppte Apple den andra generationen av sin proffsdator Mac Pro. Mac Pro som släpptes 2013 fick en helt ny mindre design och började i folkmun kallas för soptunnan på grund av sin runda form med ett hål längst upp. Insidan på Mac Pro ser alltså likadan ut idag som den gjorde 2013: 12-core Intel Xeon E5-processor, 64 GB ECC RAM, 1 TB ssd-lagring och dubbla AMD FirePro D700 GPUs. Mac Pro kan fortfarande köpas i Apple Store, och den fem år gamla modellen kostar från 32 995 kronor.

Mac Pro som såldes mellan 2006 och 2019 hade en mer klassisk design för en stationär dator på den tiden, alltså en stor låda som gick att öppna på baksidan så att man enkelt kunde byta ut delar själv.

Mac Pro ska få en ny design som är mer funktionell

Apple har dock pratat om att det är dags att uppdatera Mac Pro och ge den en ny och mer funktionell design.

Den runda designen som den senaste modellen har har visat sig inte vara så funktionell som Apple hoppats på. Craig Federighi, som arbetar med att utveckla Apples mjukvara, beskriver Mac Pros design som att de ”designande in sig själva i ett termiskt hörn.” Datorns faktiska arbetsbelastning motsvarade inte den arbetsbelastning Apples team sett framför sig vilket gjort att arkitekturen i datorn inte fungerat så bra som de hoppats på. Detta har även varit svårt att justera just på grund av datorns runda och tighta design.

Federighi berättar också att många av deras Pro-kunder valt att arbeta med iMac istället för Mac Pro vilket gjort att Apples team valt att fokusera mer på att utveckla iMac-modeller.

Ny Mac Pro under 2019

Apple ser dock en framtid för Mac Pro och det går rykten om att en ny modell är på väg under 2019.

Phil Schiller, som är chef över Apples marknadsföring, berättade i en intervju att Apple håller på att utveckla en ny generation Mac Pro som kommer att förändra hur Mac Pro ser ut från grunden. Han beskrev den som Apples mest pro-anpassade stationära dator, och berättade att de samtidigt kommer att släppa en pro-skärm.

I ett pressutskick 2017 berättade Apple: ”Apple arbetar på en Mac Pro med helt ny design som är specifikt designad för pro-kunder som behöver den bästa prestandan i en design som går att uppgradera, tillsammans med en high-end pro-skärm.”

Det hör inte till vanligheterna att Apple går ut och berättar om en kommande produkt flera år innan den kommer att lanseras. Apple gjorde troligtvis detta på grund av växande oro från många av deras pro-kunder att de inte längre fokuserade på sina pro-produkter.

I april i år gick Apple ut igen och bekräftade att de kommer att släppa en ny Mac Pro under 2019, men gav inga vidare detaljer. Antagligen kommer vi att få veta mer under WWDC i juni 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *