Categories
applenyheter Featured

MacOS Mojave är släppt

MacOS Mojave kan laddas ner idag

Det uppdaterade operativsystemet till Apples datorer, MacOS 10.14 Mojave, har nu släppts på Mac App Store till nedladdning. Apple visade upp Mojave under ett event tidigare i år och berättade då om en rad nyheter och förbättringar som idag alltså äntligen finns till nedladdning.

Apple fokuserar på prestanda

Precis som med Apples senaste mobila operativsystem iOS 12 har Apple med MacOS Mojave fokuserat mest på att fixa buggar, maximera prestanda och se till så att operativsystemet fungerar så bra som möjligt. Trots detta kommer Mojave ändå med ett par intressanta nya funktioner.

Mörkerläge i MacOS Mojave

En av de största nyheterna i Mojave är att du nu kan välja mörkerläge på din Mac. Om du väljer mörkerläge kommer din docka, finder, skrivbordsbakgrunden, alla Apples inbyggda program och gränssnittet att bli mörkt. Det här är en funktion som många har saknat och som gör det lättare att fokusera på datorskärmen under längre perioder eller när det är mörkt i rummet man sitter i.

Tillsammans med mörkerläget kommer Dynamiskt skrivbord. Om man använder Dynamiskt skrivbord kommer skrivbordsbakgrunden att anpassa sig efter tiden på dygnet. Den är alltså ljus på dagen och mörk på kvällen och natten. Dynamiskt skrivbord kan du välja under Systeminställningar > Skrivbord och skärmsläckare.

Finder – Galleri och Travar

I Finder finns det även en del nyheter, bland annat det nya visningsläget Galleri som gör det lättare att förhandsvisa och bläddra bland bilder och andra filer. En annan nyhet är Travar som sorterar filer på skrivbordet automatiskt efter filtyp eller annan gemensam indikator som ska göra det lättare att hålla skrivbordet snyggt och städat.

Ny Mac App Store

Med MacOS Mojave kommer också en helt ny Mac App Store. Nya Mac App Store ska göra det lättare att hitta nya appar genom nya tydliga kategorier och mer plats för recensioner och omdömen. Utvecklare får även möjligheten att lägga till en förhandsvisning av sitt program.

Vem kan uppdatera till MacOS Mojave?

MacOS Mojave kan alltså laddas ned idag i Mac App Store. Innan du laddar ner och installerar är det dock klokt att göra en färsk backup av din dator och kontrollera så att de program du vill köra kommer att fungera med Mojave.

MacOS Mojave fungerar inte att ladda ner på alla datorer som kunde uppdatera till MacOS High Sierra. Du kan uppdatera om du har en MacBook från 2015 eller senare, MacBook Air från 2012 eller senare, MacBook Pro från 2012 eller senare, Mac Mini från 2012 eller senare, iMac från 2012 eller senare, iMac Pro från 2017 eller en Mac Pro från 2013, plus modellerna från 2010 och 2012 med GPU som är kompatibelt med Metal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *