Categories
apple tv applenyheter Featured

Netflix tar bort stöd för AirPlay – På grund av ”tekniska begränsningar”

Om man tittat på Netflix app i sin iPhone eller iPad har man tidigare kunnat skicka bild och ljud via AirPlay till sin Apple TV – men inte nu längre. Netflix har, utan förvarning, valt att plocka bort AirPlay-funktionen från sin iOS-app. Netflix uppger ”tekniska begränsningar” som anledningen till att de valt att plocka bort funktionen från sin app.

Netflix vill försäkra sig om kvalitet – kan inte göra det med AirPlay 2

I ett pressmeddelande har Netflix förklarat saken ytterligare. 

Netflix skriver: ”Vi vill vara säkra på att våra användare får en fantastisk Netflix-upplevelse vilken enhet de än använder. Nu när stöd för AirPlay kommer att finnas för tredjeplats enheter, finns det inget sätt för oss att se skillnad på enheter (till exempel vad som är en Apple TV, och vad som inte är det) eller bekräfta de upplevelserna. Därför har vi valt att plocka bort Netflix stöd för AirPlay för att försäkra att vår kvalitet och standard upprätthålls. Användare kan fortsätta att nå Netflix via den inbyggda appen på Apple TV och andra enheter.”

Orsaken tycks alltså vara AirPlay 2. Apple har nämligen nyligen valt att sammarbeta med en rad TV-tillverkare, däribland Samsung, LG och Vizio, för att kunna göra det möjligt att streama från en iOS-enhet direkt till sin TV. Denna uppdatering kommer att komma senare i år. 

AirPlay 2 verkar alltså inte erbjuda något sätt att digitalt identifiera vad för enhet signalen skickas till, vilket gör att Netflix-appen inte kan känna av hur materialet bör spelas upp för bästa kvalitet. Därför har Netflix helt valt att slopa stöd för AirPlay. 

Netflix-appen finns fortfarande kvar i Apple TV

Netflix-appen kommer fortfarande att finnas kvar i Apple TV, och de flesta moderna smarta TV-apparater har även Netflix-appen inbyggd. Via Apple TV går det även fortfarande bra att fjärrstyra Netflix med sin iPhone eller iPad med appen Fjärrkontroll. Det är alltså bara AirPlay som inte fungerar längre.  

Netflix samarbetar inte med Apples nya TV-app – eller Apple TV+

Det här är inte första gången som Apple och Netflix skapar rubriker under de senaste veckorna. I slutet på mars presenterade Apple sin nya streamingtjänst, Apple TV+. Som vi har förstått det i dagsläget så kommer Apple endast erbjuda sina egenproducerade tv-serier och filmer på Apple TV+. Under samma event berättade de dock även om en uppdatering av TV-appen. I TV-appen i Apple TV kan man nu samla sina prenumerationstjänster för att lättare kunna få en överblick av allt material man tittar på och har tillgång till. Amazon och Hulu har stöd för den ny Apple TV-appen, men inte Netflix. I ett uttalande har Reed Hastings, VD för Netflix, sagt: ”Apple är ett fantastiskt företag. Men vi föredrar att låta våra kunder titta på vårt innehåll via vår tjänst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *