Categories
applenyheter ios

Nu är iOS 12.1.4 släppt – löser FaceTime-tjuvlyssning

Nu kan man ladda ner den senaste versionen av Apples operativsystem till mobila enheter, iOS 12.1.4. Den här uppdateringen löser den uppmärksammade FaceTime-buggen som gjort det möjligt att tjuvlyssna på människor genom FaceTime. Uppdateringen laddar du ner genom att gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdateringen > Hämta och installera.

Tjuvlyssningsbugg i FaceTime

Buggen i FaceTime har gjort det möjligt att tjuvlyssna på personer genom att man ringer till dem via FaceTime och lägger till sitt eget nummer för att starta ett gruppsamtal innan personen man ringer till har hunnit svara. Då slutar det ringa hos personen man ringer till och samtalet kopplas fram och mikrofonen slås på utan att det syns på telefonen. 

Det var en high school-student i USA som upptäckte buggen och han och hans mamma gjorde upprepade försök att försöka kontakta Apple angående problemet. Mamman berättar på twitter att hon ringde, skrev på FaceBook, skrev på Twitter, faxade och skickade mejl till Apple, men hon fick inget svar. Åtta dagar efter att kvinnan från USA försökt kontakta Apple angående buggen nådde nyheterna officiellt Apple. Apple inaktiverade då gruppsamtal i FaceTime som en temporär lösning på problemet, och har alltså nu släppt en officiell uppdatering som löser tjuvlyssningsproblemet och återaktiverar gruppsamtal i FaceTime.  

Apple ber om ursäkt för missade meddelanden

Apple har bett om ursäkt för att de missade alla meddelanden som skickades in under januari angående buggen, och har berättat att de ska försöka förbättra systemet som hanterar meddelanden angående buggar så att de fortare kommer till rätt team och personer. 

Apple kommer att kompensera familjen från USA som först upptäckte buggen, och high school-studenten kommer att få ett stipendium av Apple som ska användas till hans fortsatta utbildning. 

Uppdateringen i iOS och macOS löser säkerhetsproblem 

Såhär skiver Apple om den nya iOS-uppdateringen: ”Dagens mjukvaruuppdatering fixar säkerhetsbuggen i Group FaceTime. Vi vill återigen be om ursäkt till våra kunder och vi tackar dem för deras tålamod. I tillägg till att fixa buggen som det rapporterats om, har vårt team gjort en genomgående säkerhets-check av FaceTime och gjort flera uppdateringar av både FaceTime och servern för att öka säkerheten. Detta inkluderar en tidigare oidentifierad svaghet i funktionen Live Photos i FaceTime. För att skydda de kunder som ännu inte uppdaterat till senaste versionen av vår mjukvara, har vi uppdaterat våra servrar att blockera Live Photo-funktionen i FaceTime för äldre versioner av iOS och macOS.”

Apple rekommenderar alltså att man uppdaterar mjukvaran i sin iPhone, iPad och Mac så snart som möjligt så att alla funktioner ska fungera som det är tänkt och minimera risken av intrång utifrån. 

Om man vill läsa mer om vilka uppdateringar Apple har gjort i iOS 12.1.4 och macOS 10.14.3 för att förbättra säkerheten kan man läsa om det här och här i Apples nyligen släppta säkerhetsdokument.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *