Categories
applenyheter Featured

Nu finns svensk kollektivtrafik i appen Kartor

Nu kan man äntligen använda Apples app Kartor för att hitta rätt även med kollektivtrafiken. Under måndagen kommer en uppdatering ut som gör det möjligt att få färdbeskrivningar även när det kommer till kollektivtrafiken i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Funktionen finns sedan tidigare i USA, vissa delar av Sydamerika, Australien, Nya Zeeland, vissa delar av Asien och en hel del andra länder i Europa. 

Hitta rätt i kollektivtrafiken i Sverige med Apples Kartor

Med appen Kartor kan man få vägbeskrivningar till fots, med bil och nu också med bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbanor. Man får information i appen om vilken buss eller tunnelbana eller liknande som är bäst lämplig för att ta sig till sitt mål och man får uppgifter om hur lång tid hela resan kommer att ta. Appen ska även hålla koll på och informera om störningar i trafiken och hur det påverkar ens möjligheter att ta sig dit man ska. 

Information om kollektivtrafiken i Sverige ska finnas i stort sett i hela landet, och när vi provar funktionen i en av landets större städer funkar den fläckfritt. 

För att den nya funktionen ska fungera behöver man inte uppdatera Kartor-appen, men uppdateringen rullas ut under hela dagen så var inte orolig om du inte fått den än. 

Listan på länder med kollektivtrafik i Kartor växer

Apple började att lägga till kollektivtrafik i Kartor 2015 med vissa städer i USA, som Baltimore, Los Angeles och New York, och ett par städer i resten av världen. Sen dess har de utökat funktionen successivt. Om man vill se hela listan på länder där funktionen fungerar hittas den här.   

Apple ligger ett par år efter Google – men börjar komma ikapp

Kartor-appens största konkurrent Google Maps har haft stöd för kollektivtrafik i flera år nu. Google har idag stöd för över 400 städer runt om i världen, men Apple verkar jobba hårt för att komma i kapp.

Kartor-appen har dock fått utstå en hel del kritik sen den lanserades 2012. I början var mycket av informationen som appen angav helt felaktig och många användare hamnade på helt fel ställen när de följde vägbeskrivningen i appen. Kända exempel var att många parker visades som flygplatser och att tunnelbanestationen Paddington i London helt saknades. 

Apple besvarade kritiken och har sen dess förbättrat appen och nu skulle jag vilja påstå att den fungerar minst lika bra som Google Maps.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *