Categories
applenyheter Featured

Ny MacBook 2018

Tekniksajten DigiTimes meddelar att Apple kommer att släppa en ny 13 tums MacBook under sista halvan av 2018. Det är General Interface Solutions (GIS), företaget som levererar LCD-skärmar till Apple, som är roten till ryktet. De ska enligt uppgifter ha fått en större order av just LCD-skärmar från Apple som ska användas för att tillverka den nya modellen MacBook. GIS började leverera LCD-skärmar till Apple för nuvarande modeller av MacBook under slutet av förra året.

Den nya MacBook-modellen kommer troligtvis att ersätta den nuvarande MacBook Air-modellen på 13 tum, som idag är Apples billigaste bärbara dator.

Den första MacBooken lanserades 2006 och ersatte då Apples tidigare modell iBook. Den riktade sig främst till studenter och hemanvändare, medan mer professionella kunder skulle välja den dyrare och kraftfullare MacBook Pro. Den vita MacBooken slutade tillverkas 2012, ett par år efter MacBook Air lanserades (2010). 2015 valde Apple att lansera MacBooken igen, men då med helt ny design. Den nya MacBooken är lättare och smalare och kommer i en rad olika färger: rymdgrå, silver, guld och rosé guld. Den säljs med en skärm på 12 tum och var länge tänkt att ersätta MacBook Air. MacBook Air har dock fortsatt att sälja bra, mycket tack vare att den fortfarande är Apples billigaste dator. Grundpriset för en MacBook ligger idag på 15 495 kronor medan den billigaste modellen av MacBook Air ligger på 10 995 kronor. Så det handlar om en ganska markant prisskillnad. 2016 försökte Apple lansera den minsta modellen MacBook Pro, på 13 tum, som ett alternativ till MacBook Air men även den kostar 15 495 kronor vilket gjort att många valt att fortsätta köpa MacBook Air istället.

MacBook Air är idag den enda datorn Apple säljer som inte har Retina-skärm. MacBook Air fick sin sista stora uppdatering i mars 2015, och har sen dess bara fått en mindre uppdatering i juni 2017 då grundmodellens processor uppdaterades till 1.6 GHz. Den minsta modellen, på 11 tum, säljs inte längre, och hela MacBook Air-familjer kommer antagligen inte att uppdateras igen. Nu har Apple valt att satsa allt på MacBook istället.

Det har länge gått rykten om att Apple vill använda OLED-skärmar i MacBook istället för LCD-skärmar. Det finns en möjlighet att Apple väljer att gå samma väg med MacBook som det ryktas att de tänker göra med iPhone, alltså att det kommer säljas en billigare version med LCD-skärm och dyrare versioner med OLED-skärm. Det hade kunnat hålla nere priset på grundversionen av datorn så att prishoppet inte blir lika stort för de kunder som valt den billigare modellen av MacBook Air istället för att betala några tusen mer för en MacBook eller MacBook Pro.

Det går också rykten om att Apple börjar känna sig klara med Intel, särskilt nu efter bugg-skandalerna med Spectre och Meltdown. Enligt uppgifter har Apple börjar titta på ARM-processorer för MacBook istället. Om Apple börjar tillverka sina egna processorer kommer det särställa dem ytterligare från konkurrenterna vilket aldrig är fel i en så packad dator- och elektronik-marknad som vi har idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *