Categories
applenyheter Featured

Ny säkerhetsuppdatering skyddar mot Meltdown och Spectre

Apple släppte under gårdagen en skarp version av MacOS High Sierra 10.13.3. Det är buggfixar och särkerhetsfixar som står i fokus för den här uppdateringen. Bland annat så har det funnits problem med att meddelanden i Meddelande-appen har visats i fel ordning, men det ska nu vara åtgärdat. Det har även kommit säkerhetsuppdateringar som rör de stora buggarna Meltdown och Spectre.

Samtidigt som High Sierra fick sin uppdatering skickade Apple även ut två säkerhetsuppdateringar till de äldre operativsystemen Sierra (10.12.6) och El Capitan (10.11.6). Säkerhetsuppdateringen, 2018-001, ska hjälpa till att skydda mot Meltdown och Spectre, men kommer även med fixar till andra säkerhetsproblem och borde installeras omgående om man har en Mac som kör någon av dessa operativsystem. Man bör även ladda ner den senaste versionen av Safari i App Store, om man använder den som sin webbläsare, eller uppdatera Chrome eller Firefox.

Apple började skicka ut fixar för Meltdown och Spectre med den förra versionen av MacOS High Sierra (10.13.2). High Sierra är Apples senaste operativsystem, så självklart var det viktigast för dem att skydda det, men de kunder med äldre Mac-datorer, eller som av någon anledning inte uppdaterat sitt operativsystem, förblev, fram tills igår, oskyddade.

Meltdown och Spectre är två säkerhetsmissar i hårdvaran som påverkan nästan alla moderna processorer och kan göra det möjligt för hackare att komma åt minnet i datorn. De forskare som upptäckte säkerhetsbuggarna, och de företag som producerar processorer och operativsystem, har vetat om säkerhetsrisken sen förra året, men det blev känt för allmänheten först i början av januari i år.

Många Microsoft-datorer med processorer från Intel har fått problem med prestandan och blivit långsammare sen de har installerat uppdateringar som ska skydda datorn mot Meltdown och Spectre. Samma problem har inte upplevts med Apples datorer.

Samtidigt som Apple släppte uppdateringar till MacOS släppte de även iOS 11.2.5. Uppdateringen kommer med stöd för Apples kommande smarta högtalare HomePod som kommer att släppas i USA, Australien och Storbritannien den 9 februari. Apple introducerade också en ny funktion, Siri News, som hittills bara fungerar i de länder där HomePod kommer lanseras först. Med hjälp av Siri News kan Siri läsa upp allmänna nyheter, eller specificerade nyheter om till exempel sport eller nöje. Funktionen kommer troligtvis fungera i Sverige när HomePod lanseras här.

Apple passade även på att ge en förhandstitt på iOS 11.3 som kommer släppas till våren. Med iOS 11.3 kommer det lanseras en rad nya Animojis till iPhone X, bland annat ett lejon, en björn, en drake och en dödskalle. Tillsammans med de existerande karaktärerna, gris, räv, kyckling, bajs och robot, kommer det att finnas totalt sexton ansikten att välja på.

Det kommer även komma en ny funktion som kallas Business Chat. Med Business Chat ska man kunna kommunicera direkt med företag genom Meddelande-appen. De företag som kommer vara anslutna till Business Chat till en början är Discover, Hilton, Lowe’s och Wells Fargo, men fler kommer troligtvis anslutas när lanseringen av funktionen närmar sig.

I iOS 11.3 kommer även möjligheten att se telefonens batteri-hälsa och valet att stänga av Apples strömförsörjningsfunktion som sätter igång när batteriet börjar bli gammalt, vilket har varit efterfrågat av många sen Apples stora batteri-skandal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *